Kaip rašo „Euobserver“, naujasis banknotas bus spalvingesnis nei ankstesnis variantas, taip pat ant banknoto pavaizduotas skaičius 10 bus ryškesnis. Be to, ant abiejų naujojo banknoto pusių atsiras papildomų apsaugos ženklų, o tai pasunkins pinigų padirbinėtojų gyvenimą.

„Be jokios abejonės, naujieji banknotai bus panašūs į tuos, kurie šiuo metu yra jūsų piniginėse – ant jų taip pat bus pavaizduota išskirtinė romaniško stiliaus architektūra. Tačiau gali būti, kad naujieji banknotai bus vizualiai įspūdingesni, nes vaizdai ant banknotų bus didesni ir aiškesni, spalvos ryškesnės, o ant jų pavaizduotas tiltas suteiks vaizdui gilumo“, - pasakojo Y. Merschas.

Praėjusiais metais ECB paleido naujuosius penkių eurų vertės banknotus, ant kurių pavaizduota Europa – mitologinė princesė, simbolizuojanti Europos žemyno istoriją.

„Penkių ir dešimties eurų banknotai ne visada tinkamai vertinami. Labiau juos apsaugodami mes galėsime pailginti jų tarnavimo laiką bei sumažinti neigiamą aplinkai daromą poveikį“, - pridūrė Y. Merschas.

10 eurų banknotas ECB nuotr.

Euras buvo įvestas 2002 m., iš pradžių jis buvo naudojamas 12 šalių, tačiau šiuo metu vieninga valiuta naudojama jau 18 Europos Sąjungos (ES) valstybių narių, ja kasdien naudojasi 334 milijonai ES gyventojų.

„Praėjus dvylikai metų nuo tada, kai buvo įvesta ši valiuta, mes vertiname ją kaip savaime suprantamą dalyką bei pamirštame, kad euro įvedimas buvo labai ambicingas ir drąsus projektas. Vieninga valiuta padėjo apjungti milijonus europiečių, kurie labai skiriasi vieni nuo kitų“, - patikino Y. Merschas.

Šiuo metu apyvartoje yra apie 15 mlrd. euro banknotų, kurių bendra vertė sudaro daugiau nei 900 mlrd. eurų (3,1 trln. litų), o tai prilygsta bendrai šiuo metu apyvartoje esančių JAV dolerių vertei.
Paklaustas, ar ketinama atsisakyti 500 eurų vertės banknotų, kurie ypatingai retai naudojami kasdieniniame gyvenime, tačiau labai dažnai tampa padirbinėtojų taikiniu, Y. Merschas atsakė taip: „Sakoma, kad nusikaltėliai mėgsta vokiškus automobilius. Vis dėlto tai netampa pakankama priežastimi uždrausti šių automobilių prekybos.“

„Ne kartą aiškinome Europos Parlamentui (EP), kodėl neišimame 500 eurų banknotų iš apyvartos ir toliau to neketiname daryti“, - pridūrė jis.