Ir dar galite spėti tai padaryti šiemet – tereikia šiek tiek ekspromto.

Amsterdamas

Naujieji Metai – tai šampano, „oliebollen” (riebaluose keptų tešlos kukulių su obuoliais ir razinomis) bei tonos bauginančių fejerverkų, kuriais oficialiai prekiaujama tik išvakarėse, šventė. Artėjant vidurnakčiui, žmonės išeina švęsti į gatves ir barus, didžioji dalis kurių atveria duris tik laikrodžiams jau išmušus dvyliktą. Būtinai turite aplankyti Naujųjų metų mugę ir Damo aikštę, kurioje dažniausiai vyksta didžiulis koncertas.

Berlynas

Berlyno gyventojai labai entuziastingai leidžia fejerverkus ir raketas iš langų, todėl Naujųjų Metų šventė visada ryški, triukšminga ir pavojinga. Tūkstančiai žmonių švenčia prie Brandenburgo vartų. Dar tūkstančiai keliauja į Toifelsbergą šiaurinėje Griunvaldo dalyje arba į Viktorijos parką Kroicberge žiūrėti fejerverkų.

Dešimtmečius skaičiuojanti Berlyno tradicija – tai Naujųjų Metų bėgimas, prasidedantis Griunvalde, Waldsgulallee ir Harbigstrasse gatvių sankirtoje.

Budapeštas

Naujųjų Metų vakarą visi veržiasi į gatves ir būriuojasi pagrindinėse miesto aikštėse. Sugiedojus nacionalinį himną vidurnaktį, pasipila šampanas, bučiniai ir fejerverkai. Vorosmarty aikštėje švenčiama nuo gruodžio 30 d. iki sausio 1 d., pasirodo įvairios muzikinės grupės.

Viešasis transportas kursuoja visą naktį, o didžioji barų ir restoranų dalis šiomis dienomis siūlo įvairių vakarėlių. Linksmybės tęsiasi iki paryčių, o kitą dieną tiekiama „kocsonya” – patiekalas iš kiaulių kojų.

Briuselis

Žmonių minios buriasi Grand Place gruodžio 31 d. Atmosfera čia būna gera, žmonės draugiškai ir pakylėtai nusiteikę. Per garsiakalbius groja muzika bei šokami tautiniai šokiai – tai atrodo magiškai. Iš čia puikiai matosi įspūdingi fejerverkai, kurie leidžiami Briuselio miesto parke.

Dubrovnikas

Iš visų viešų Naujųjų Metų švenčių Kroatijoje, Dubrovnike rengiama šventė paprastai būna jaukiausia ir maloniausia. Vietos gyventojai būriuojasi pagrindinėje Stradun gatvėje, barai ir restoranai perpildyti, o prabangūs miesto viešbučiai džiugina pinigų netaupančius svečius iš tiesų geru maistu. Žmonių čia būna tikrai nemažai, tačiau ramiau nei klaustrofobijos priepuolį galinčiose sukelti Zagrebo ar Splito miestų šventėse.

Madridas

Naujųjų Metų šventė čia švenčiama su pasimėgavimu, dažniausiai šeimos rate, putojantis vynas liejasi laisvai, būna daug maisto, be to egzistuoja tradicija, kai laikrodis muša vidurnaktį, suvalgyti dvylika vynuogių. Viskuo pasirūpinančiuose prekybos centruose šiais laikais parduodamos besėklės vynuogės, supakuotos po dvylika vienetų šiais šventei. Puerta del Sol – tai vieta, kur susirenka tūkstančiai žmonių, tačiau čia nerekomenduojama lankytis su vaikais ar mizantropams. Klubai ir barai organizuoja vakarėlius, dažniausiai prasidedančius po vidurnakčio ar dar vėliau. Bilietus į tokius vakarėlius, kurie paprastai būna nepigūs, reikėtų įsigyti iš anksto.

Paryžius

Džiaugsminga žmonių minia Naujųjų Metų vakarą renkasi Eliziejaus laukuose, iš kur atsiveria nuostabus Eifelio bokšto vidurnakčio šviesų bei leidžiamų fejerverkų vaizdas, tuo tarpu naktiniai klubai ir restoranai rengia nemažai kainuojančius vakarėlius. Naujųjų Metų dieną vyksta Didysis Paryžiaus paradas, lydymas muzikinių grupių ir šokėjų pasirodymų.

Praha

Ar atsinešėte savo šalmą? Naujųjų Metų naktį Prahos gatvės pilnos švenčiančių žmonių, atvykusių čia iš visos Europos, daugiausiai jų renkasi į Wenceslas ir Senamiesčio aikštes. Fejerverkai leidžiami visur, todėl tai gali būti pavojinga, bet to daužomi ir šampano buteliai.

Roma

Naujųjų metų naktį daugybė Romos gyventojų renkasi Popolo aikštėje, kur mėgaujasi nemokamu koncertu ir fejerverkais. Dalis žmonių pastiprina įspūdį namų gamybos pirotechnika, dėl ko istorinis miesto centras primena karo zoną. Būkite atsargūs, kai kurie senieji miesto gyventojai vis dar gerbia tradiciją mesti nebereikalingus namų apyvokos daiktus iš savo balkonų.

Stokholmas

Naujųjų Metų šventė Švedijoje – tai viešas ir triukšmingas kontrastas tyliai ir privačiai Kalėdų šventei. Miesto svečiai gali įsilieti į švenčiančiųjų minią Skansene, kur Naujieji Metai švenčiami jau nuo 1895 m. Laikrodžiams išmušus vidurnaktį, žymus švedas perskaito Alfredo Tennysono „Ring Out, Wild Bells“. Visame mieste žmonės pripildo gatves, restoranuose vaišinamasi jūros gėrybėmis, o tada keliaujama į klubus ir barus.