46 mln. gyventojų turinti valstybė tapo įnirtingo diplomatinio virvės tempimo varžybų centru po to, kai Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius praeitą mėnesį netikėtai paskelbė nepasirašysiantis svarbios asociacijos sutarties su ES ir siekiantis glaudesnių ryšių su tradiciniais Kijevo partneriais Kremliuje.

Sekmadienį prasidėjus opozicijos mitingui Kijeve, ES plėtros komisaras Stefanas Fuele socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Bendrija stabdo visas derybas, kol sulauks į V.Janukovyčiaus „aiškaus įsipareigojimo“, kad jo šalis ketina pasirašyti tą sutartį.

„Ukraina: prezidento ir vyriausybės žodžiai ir darbai dėl asociacijos sutarties vis labiau tolsta vieni nuo kitų“, – pažymėjo S.Fuele.

Tačiau Ukrainos premjeras Mykola Azarovas tvirtino, kad integracija su Europa išliek jo šalies prioritetu.

„Mums buvo pasakyta, kad mums atviros visos durys į ES, taip pat į Muitų sąjungą“ – buvusių Sovietų Sąjungos respublikų aljansą, į kurį Rusija siekia įtraukti Ukrainą, premjeras sakė vietos televizijai.

„Labai gerai, kad galime rinktis, ir mes pasirinkome integraciją su Europa“, – pridūrė M.Azarovas.

V.Janukovyčius antradienį turėtų susitikti Maskvoje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o už eurointegraciją pasisakantys demonstrantai baiminasi, kad tos derybos gali lemti dar glaudesnį abiejų kaimyninių valstybių suartėjimą.

Protestuotojai planuoja surengti kitą didžiulį mitingą antradienį, kai vyks V.Janukovyčiaus ir V.Putino susitikimas.

Johnas McCainas
Tuo tarpu JAV respublikonas senatorius Johnas McCainas, vienas iš įnirtingiausių Kremliaus režimo kritikų, dar kartą asmeniškai išsakė Vašingtono palaikymą Ukrainos opozicijai.

„Visai Ukrainai – Amerika su jumis“, – sušuko jis džiūgaujančiai miniai, kuri angliškai skandavo „Ačiū“.

„Laisvasis pasaulis su jumis, Amerika su jumis, aš su jumis ... Ukraina padarys Europą geresnę ir Europa padarys Ukrainą geresnę“, – pareiškė senatorius, kurį į Ukrainą atlydėjo demokratų senatorius Chrisas Murphy, pirmininkaujantis Senato Europos pakomitečiui.

Protestuotojai nekantriai laukė J.McCaino pasirodymo aikštėje įrengtoje scenoje, kai pasklido žinia, jog S.Fuele informavo apie Briuselio sprendimą sustabdyti derybas su Kijevu po penktadienį įvykusio susitikimo, nedavusio aiškių rezultatų.

J.McCainas vėliau susitiko su V.Janukovyčiumi, nurodė prezidentūra, neatskleidusi tų derybų detalių.

Sekmadienį vakare apie 5 tūkst. žmonių pasiliko Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu, susispietę aplink ugniakurus arba brezentinėse palapinėse, temperatūrai nukritus iki minus 4 laipsnių Celsijaus.

Darbas sustabdytas

ES pareigūnai pareiškė Ukrainai, kad tolesnėms diskusijoms reikalingas „aiškus įsipareigojimas pasirašyti, (tačiau) darbas sustabdytas, nesulaukus atsakymo“, rašo S.Fuele.

V.Janukovyčius penktadienį nuvylė Briuselį, grasindamas teismu Ukrainos pareigūnams, kurie kūrė svarstomos partnerystės su ES sutarties dabartines sąlygas.

Prezidentas apkaltino savo derybininkus „pažeidus nacionalinius interesus“, nes jie esą sukėlė dar didesnį pavojų silpnai Ukrainos ekonomikai.

„Reikia aiškumo iš Ukrainos, kurios prezidentas sakė, jog ji kenkia nacionaliniams interesams“, – šiuo metu ES pirmininkaujančios Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius rašė sekmadienį paskelbtoje „Twitter“ žinutėje.

Premjeras M.Azarovas praeitą savaitę paprašė 20 mlrd. eurų paskolos iš ES, kad Kijevas galėtų pasirašyti sutartį dėl glaudesnių prekybos ryšių ir politinės asociacijos.

Ukraina sako, kad tie pinigai kompensuotų nuostolius, kurių šalis patirtų dėl prekybos sankcijų, žadamų Rusijos, jeigu Kijevas tęs eurointegracijos procesą. Tuo tarpu Maskva pažadėjo Ukrainai pigesnių dujų, jeigu šalis prisijungtų prieš Muitų sąjungos, už kurią pasisako V.Putinas.

Briuselis jau ne kartą yra atmetęs reikalavimus suteikti paskolą Kijevui ir argumentavo, kad Ukrainai ilgajame laikotarpyje bus naudingas sprendimas atšaukti prekybos su ES suvaržymus.

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, kuris yra tvirtas Ukrainos integracijos su Europa šalininkas ir ne kartą lankėsi Kijeve, sekmadienį sakė, kad pirminės sutarties su ES sąlygos tebegalioja.

„Durys plačiai atvertos Ukrainai pasirašyti asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su ES, – sakoma C.Bildto „Twitter“ žinutėje. – Ji pasiruošusi. Bet kuriuo metu.“

Ukrainos saugumo tarnybos sekmadienį paskelbė padidintą parengtį, kai apie 5 tūkst. V.Janukovyčiaus šalininkų, suvežtų autobusais iš provincijų, pradėjo „nesiliaujantį protestą“ viename parke netoli Nepriklausomybės aikštės.