Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius per susitikimą su ES vadovais Vilniuje nepakeitė savo nuomonės, ir tik iš šalies stebėjo iškilmingą sutarčių pasirašymo ceremoniją.

Moldovos premjeras Iurie Leanca savo ruožtu teigė, kad Vilniuje žengtas žingsnis priartins jo valstybę visateisės narystės link.

"Tai yra aiškus kelias pirmyn mūsų santykiuose, kurie neabejotinai vieną dieną atves mano šalį į ES", - po pasirašymo ceremonijos Vilniuje sakė Moldovos premjeras.

ES vadovai sakė tikintys, kad sutarčių tekstą preliminariai Vilniuje patvirtinusios Moldova ir Gruzija jas galutinai galėtų pasirašyti kitais metais.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy pagyrė Gruzijos ir Moldovos vadovų "pasiryžimą, drąsą ir politinę valią", pabrėždamas, kad tai didžiausios apimties ES susitarimai su valstybėmis partnerėmis.

Susitikimo šeimininkė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė perspėjo, kad drąsa bus reikalinga galutinai įtvirtinti Gruzijos ir Moldovos europinį pasirinkimą.

"Mums reikės daug pastangų, kad šios dienos įsipareigojimai taptų neatšaukiama realybe ir atneštų geresnį gyvenimą mūsų rytų partneriams. Mums reikės drąsos ir išminties judėti pirmyn, Mums reikės vienybės ir pasitikėjimo įveikti būsimus iššūkius", - ceremonijoje kalbėjo prezidentė.

ES vadovai apie Ukrainos atsisakymą pasirašyti sutartį iškilmingoje ceremonijoje neužsiminė. Į renginį atvykęs Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius su žurnalistais penktadienio rytą nebendravo.

Ukrainos vyriausybė praeitą savaitę paskelbė nusprendusi atidėti asociacijos sutarties pasirašymą, argumentuodama būtinybe stiprinti prekybą su Rusija.

D. Grybauskaitė: Ukrainos vadovybė renkasi kelią, kuris veda į niekur

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį griežtai sukritikavo Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, kuris atvykęs į viršūnių susitikimą Vilniuje atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su Europos Sąjunga.

„Ukrainos vadovybė renkasi kelią, kuris veda į niekur“, - penktadienį žurnalistams sakė prezidentė, Lietuvoje tęsiantis ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimui.

D.Grybauskaitės teigimu, Ukrainos valdžia vengia atsakomybės ir „nori ekonominių problemų naštą permesti ant ES pečių ir Rusijos“.

Lietuvos prezidentės teigimu, atsisakydama ES asociacijos sutarties Ukrainos valdžia stabdo pažangą.

„Aš matau pralaimėjimą Ukrainos (...) tai yra dabartinės Ukrainos vadovybės apsisprendimas sustabdyti progresą savo šalyje“, - sakė Lietuvos vadovė.

Ukrainos vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė nusprendusi atidėti asociacijos sutarties pasirašymą, argumentuodama būtinybe stiprinti prekybą su Rusija.

Vis dėlto Ukrainos prezidentas nusprendė atvykti į viršūnių susitikimą Vilniuje, ir tai suteikė vilties, kad jis paskutinę minutę gali pasirašyti susitarimą. Tačiau ketvirtadienio vakarą Vilniuje paaiškėjo, kad Ukraina sutarties nepasirašys.

Tačiau D.Grybauskaitė sakė, kad per Vilniaus susitikimą pasiekta didžiulė pažanga santykiuose su Moldova ir Gruzija, kurios Lietuvoje parafuoja asociacijos ir laisvos prekybos sutartis.

„Labai tikimės, kad su Moldova ir Gruzija sutartys bus pasirašytos kitą rudenį“, - teigė ji.

Prezidentė taip pat pranešė, kad Moldova jau nuo kitų metų gali tikėtis bevizio režimo su ES.

„Norime pasidžiaugti, kad Moldovai bus suteiktas visiškas bevizis režimas nuo kitų metų pradžios“, - sakė D.Grybauskaitė.

Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos Tarybai Vilniuje vyksta Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. Penktadienį jį bandė kiek sutrikdyti nuogakrūčiais protestais pagarsėjusios  Femen aktyvistės.

L. Linkevičius: sąlygos Ukrainai nelengvės

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako apgailestaujantis, kad į Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje atvykęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius nepakeitė savo nusistatymo ir atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES.

Ministro teigimu, ES yra pasirengusi svarstyti sutartį, kai Kijevas bus pasirengęs, bet pabrėžė, kad sąlygos Ukrainai ateityje nepalengvės.

Viktoras Janukovičius, Dalia Grybauskaitė
"Apmaudu, kad galimybė neišnaudota", - penktadienio rytą BNS sakė ministras, Vilniuje tęsiantis ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimui.

Pasak L.Linkevičiaus, dar ketvirtadienį, vadovams susirinkus į vakarienę, visi variantai buvo galimi, bet viską lėmė V.Janukovyčiaus sprendimas.

"Jeigu kada nors situacija pasikeis, mes vėl imsimės ją svarstyti. Visa tai galioja, ką sakėme prieš savaitę ar netgi vakar. Tiesą sakant, ir vakar tokie variantai dar nebuvo atmesti, bet Ukrainos prezidento sprendimas liko toks, koks buvo", - sakė ministras.

"Viskas įmanoma buvo ir vakar. Atvirai kalbant, buvo galima dar kartą imti svarstyti tą situaciją. Kiek tai pasikeis ateityje, aš nežinau, tik prognozuočiai, kad situacija nepalengvės ir sąlygos šitam susitarimui pasiekti tikrai netaps palankesnės", - kalbėjo L.Linkevičius.

Ukrainos vyriausybė praėjusią savaitę paskelbė nusprendusi atidėti asociacijos sutarties pasirašymą, argumentuodama būtinybe stiprinti prekybą su Rusija.

Vis dėlto Ukrainos prezidentas nusprendė atvykti į viršūnių susitikimą Vilniuje, ir tai suteikė vilties, kad jis paskutinę minutę gali pasirašyti susitarimą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel Vilniuje ketvirtadienio vakarą sakė, kad durys Ukrainai išlieka atviros, nepaisant to, kad žlugo ankstesni planai sutartį pasirašyti penktadienį Lietuvoje.

A. Kubilius: Ukraina yra ant bankroto ribos

Europos Sąjungos vadovams neįtikinus Ukrainos pasirašyti asociacijos sutarties, opozicijos lyderis Andrius Kubilius laidoje „Opozicija“ sakė, kad per šią dieną mažai tikėtina, kad kas nors pasikeis.

„Matyt, kad čia niekas neįvyks per šiandieną, nors vakar iki vėlyvo vakaro įvairiuose forumuose svarstydami Ukrainos perspektyvą turėjome lyg ir tokių optimizmo paskutinių likučių. Tai, kas įvyko, įvyko, Ukrainos prezidentas apsisprendė kol kas nepasirašyti. Galima spėlioti, kokios to priežastys: Rusijos spaudimas, Rusijos gundymas, Ukrainos vidasu politikos išskaičiavimai. Aš prie to pridėčiau dar vieną – iš tiesų Ukrainos ekonomikos skaičiai yra labai labai blogi. Ir be jokui Rusijos spaudimo. Ukraina pagal visus tarptautinius standartus Ukraina yra ant bankroto ribos“, – sakė A. Kubilius.

Visą Žinių radijo laidą „Opozicija“ galima rasti čia: