Tokia patirtis gali atitikti daugelio lūkesčius. Kaip teigia rašytoja Sylvie Bigar, kuri aplankė šias slaptas vieteles tam, kad išrinktų geriausias, „mažas miestelis siūlo nuotykį, naujumą, grožį bei istorijos dvelksmą. Žinant, kad kai kurie iš šių brangakmenių čia jau taip ilgai, bet dar nebuvo „atrasti“, apramina sielą ir sukelia taikumo jausmą.

Čekija: Slavonicė
Slavonicė

Per 41 metus komunistinio režimo, Slavonicės miestelis, įsikūręs pusiaukelėje tarp Prahos ir Vienos, buvo per arti „geležinės uždangos”, kad valdžia jaustųsi rami. Tačiau po Velvetinės revoliucijos 1989 m. šis mietelis su dvejomis aikštėmis bei namais, puoštais Renesanso eros piešiniais su biblijinėmis scenomis, ėmė vilioti dailininkus ir puodžius iš Prahos, ieškančius prieglobsčio. Mes nepažadame, kad šis kaimelis taps mažuoju Berlynu, tačiau Didžiojoje Britanijoje gimęs architektas Johnas Liftonas neseniai atidarė Slavonicės institutą – meno ir progresyvaus mąstymo centrą, kuris gali patalpinti šį kaimelį ant pasaulinio meno žemėlapio.

Gyventojų skaičius: 2 700

Kaip čia patekti: į Slavonicės iš Prahos nuvažiuosite automobiliu per 2 val.

Anglija: Sent Mosas
Sent Mosas

Kaip ir kiti žvejybiniai kaimeliai, balinti kotedžai ir mažyčiai arbatos namai pietiniame Kornvalyje įsikūrusiame Sent Moso miestelyje atrodo kaip scenos dekoracijos. Šiame tyliame kampelyje žvejai parduoda savo laimikį tiesiai ant krantinės, o vakarais juos pamatysite geriančius kornvalietišką „Betty Stogs“ alų bei žaidžiančius snukerį Sent Moso bilijardo klube. Lankytojai apsistoja viešbutyje „Tresanton“, kur ragauja „Pimm‘s Cup“ siūlomus kokteilius su jūreivių minia.

Gyventojų skaičius: 2 500

Kaip čia patekti: nuo Londono iki Sent Moso 5 val. kelio pietvakarių kryptimi.

Prancūzija: Sen Ženi

Perigoras Dordone žymus dėl dviejų Prancūzijos geidžiamiausių delikatesų – žąsų kepenėlių pašteto ir triufelių. Turgaus dienomis mažame Sen Ženi kaimelyje, iki kurio nuo Bordo regiono dvi valandos kelio į rytus, pirkėjai, nešini pintais krepšiais, keliauja į miesto aikštę, kur prekeiviai su prijuostėmis siūlo pirkti ančių riebaluose apkeptas bulves su česnaku ir rūkytas dešras, susuktas į žoleles. Būtent čia savininkas Pierre Chaminade pertvarkė griūvančią pilį į keturių kambarių svečių namus bei restoraną, pasamdė virtuvės šefą, kurį apmokė Alainas Ducasse‘as. Mažai apšviestoje tavernoje su kaimiškais stalais galėsite paragauti namų gamybos antieną, troškintą savose sultyse, karamelizuotą kiaulieną, keptą atviroje šašlykinėje ir gâteau aux noix – purų sviestinį pyragą, pabarstytą graikiniais riešutais.

Gyventojų skaičius: 987

Kaip čia patekti: iš Bordo atvyksite A89 keliu.

Graikija: Kardamilis
Kardamilis

Jei išgirsite pasišnabždėjimų, kad dėl kalnų reljefo ir baltutėlio smėlio paplūdimių Manio regione verta čia atkeliauti iš Atėnų, nenustebkite. Žmonės čia atvyksta pasimėgauti autentiškoms graikiškoms salotoms ir baklažanų apkepu „Lela“ tavernoje prieš praleisdami vakarą „Elies“ viešbučio vidiniame kieme, kuriame galima pasimėgauti vaizdu į Mesenės įlanką. Apie tris valandas kelio nuo Jonijos jūros, „Starwood“ baigia pastatyti 765 kambarių „Costa Navarino“ viešbutį ir įsipareigojo įsteigti observatoriją ir turizmo biurą, skirtą kaimo bendruomenės ir pajūrio teritorijos palaikymui.

Gyventojų skaičius: 400

Kaip čia patekti: skriskite į Atėnus, tada tris valandas važiuokite į pietus per Peloponesą į Manį.

Ispanija: Ullastret

Ispanijos Baix Emporda regionas pilnas autentiškų miestelių, tačiau vietos mėgėjai skaniai pavalgyti turi mėgstamiausią vietą – Ullastret, kuriame įsikūręs „El Fort“ restoranas bei viešbutis, kurių savininkai – Lola Piug ir jos vyras Ferranas Frigola. Jie pertvarkė jaukų restoraną, kuriam ilgus metus vadovavo L. Puig tėvai į lėto maisto šventyklą. Restorano meniu rasite biodinaminių daržovių ir organinės ožkienos. Firminis restorano patiekalas – juodieji ryžiai su krevetėmis ir kalmarų užpilu. Nuo lauko žibintų apšviestos terasos, valgantieji žvelgia į kviečių laukus, o vos už keleto kilometrų tyvuliuoja Viduržemio jūra.

Gyventojų skaičius: 230

Kaip čia patekti: Ullastret nutolęs 129 km į šiaurės pietus nuo Barselonos ir 32 km nuo Gironos.

Austrija: Halis
Halis

Per dešimt minučių priemiestiniu traukiniu iš Insbruko pateksite lyg į Viduramžius. Halis, kuris buvo įkurtas 1303 m., išliko neįtikėtinai nepaveiktas laiko dėl Viduramžių pylimo ir šios vietovės turtų, sukrautų iš druskos kasybos ir pinigų kalybos. (Dėl didelių pajamų pastatai buvo statomi iš geriausių statybinių medžiagų). Tačiau tikrąjį žavesį suteikia aplinka – Alpės su gausybe pasivaikščiojimo ir slidinėjimo takų.

Gyventojų skaičius: 11 492

Kaip čia patekti: nuo Insbruko iki Halio automobiliu – 20 min.

Estija: Koguva

Estijai priklausančioje saloje esantis kaimelis, kuris kadaise buvo Švedijos feodalinėje teritorijoje, dėl vietinių žvejybos ir avių auginimo verslų, liko nepaliestas didelio masto žemės ūkio vystymosi. Čia besilankantieji vis dar gali pamatyti laukines ožkas, lapes, elnius, briedžius, o pavasarį ir migruojančias gulbes bei užlipti ant 18 m aukščio Uugu uolos, nuo kurios žvelgiant galima suskaičiuoti 23 orchidėjų rūšis.

Gyventojų skaičius: 20

Kaip čia patekti: keltai kelia kas valandą iš Virtsu į Kuivastu Muhu saloje.

Rusija: Pliosas

Kai Rusijos oligarchai važiuoja į kaimą, jie važiuoja į Pliosą – miestelį ant Volgos kranto. Nuo 1999 m., kai magnatas Aleksejus Ševstovas kartu su žmona Natalija pasinėrė į viešbučių verslą, jie ėmėsi versti provincialius miestelio pastatus sodybos tipo svečių namais. Laimei Pliosas neprarado savo slaviškos išvaizdos: kūrenamos medienos kvapas, sklindantis iš rusiškų krosnių, vyrai, prekiaujantys rūkytais Volgos karšiais, močiutės pilnais voveraičių krepšiais, stoviniuojančios šalia parduotuvėlių.

Gyventojų skaičius: 2 500

Kaip čia pateikti: išsinuomokite automobilį iš viešbučio Maskvoje ir per keturias valandas pasieksite šį miestelį.

Rumunija: Viscri
Viscri

Saksų kaimelis sulaukė sėkmės, kai tapo „Mihai Eminescu Trust” fondo, kuriam vadovauja princas Charlesas, beneficiantu. Šis fondas skirtas Transilvanijos miestelių paveldosaugai. Visciri bažnyčia ir kapines (kurios skaičiuoja savo istoriją nuo XII a.) šiuo metu patenka į UNESCO pasaulio paveldo vietų sąrašą. Čia augančios kriaušės buvo persodintos, o naujasis kelias tarp pastelinių spalvų plytų ir fermų suteikia lankytojams ir filantropų elitui galimybę žvilgtelti į autentišką saksų gyvenimo būdą.

Gyventojų skaičius: 450

Kaip čia patekti: važiuokite keturias valandas iš Budapešto šiaurės vakarų kryptimi.

Juodkalnija: Kotoras
Kotoras

Rudenį ant kalvų, supančių Kotoro įlanką, nusileidžia toks tirštas rūkas, kad tampa sunku įmatyti medžius priešais. Tačiau tai nemažina turtingų europiečių antplūdžio: imigrantai iš D. Britanijos čia prekiauja nekilnojamuoju turtu, rusai perka ūkius ant kalvų, o tamsiaplaukiai, žaliaakiai iš juodųjų kalnų (iš čia ir šalies pavadinimas) atvėrė restoranų duris, kur lankytojams siūloma troškinta mėsa pagal juodkalnietišką receptą. Paplūdimiai kol kas nėra perpildyti, tačiau laukinė Dalmatijos pakrantė ilgai neišliks neišvystyta.

Gyventojų skaičius: 23 413

Kaip čia patekti: Kotoras nutolęs 80 km nuo Juodkalnijos sostinės Podgorica.