Joje aukšti pareigūnai, tarp kurių ES vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai ir Europos Komisijos vicepirmininke Catherine Ashton ir NATO Generalinis Sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, susirinko aptarti ES saugumo ir gynybos klausimus.

Svarbiausias pirmininkavimo renginys Seime

Ši rugsėjo 4-6 dienomis vykstanti konferencija skirta pasirengti gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimui, kuriame aukščiausi ES vadovai aptars gynybos klausimus.

„Šiais laikais Europos saugumui kyla vis daugiau naujų grėsmių, todėl būtina ieškoti sprendimų, kaip jas atremti. Svarbu, kad šių sprendimų ieškoma bendromis ES šalių pastangomis. Būtina užtikrinti saugią Europos kaimynystę, nes kuo daugiau saugumo ir stabilumo mūsų kaimynystėje, tuo daugiau saugumo ir gerovės pačioje Europoje“, - sakė prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė ir ES santykių su Rytų kaimynėmis svarbą. Glaudus bendradarbiavimas su Rytų partnerėmis ne tik paskatintų glaudesnius prekybinius ir ekonominius santykius, bet ir prisidėtų prie saugaus, stabilaus ir klestinčio Europos žemyno kūrimo. Taip pat ES turi būti pasiruošusi atremti visame pasaulyje kylančias krizes - nuo cheminio ginklo iki kibernetinių atakų.

Tarpparlamentinėje bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencijoje pagrindinis dėmesys bus skirtas ES bendros užsienio ir saugumo politikos strategijoms ir prioritetams, demokratinių vertybių sklaidai, ES ir NATO bendradarbiavimui, Rytų partnerystės aktualijoms.

ES ir NATO viršūnių ypatingas dėmesys gynybai
Andersas Foghas Rasmussenas

Vilniuje šiomis dienomis taip pat vyksta ES gynybos ministrų susitikimas, kuriame planuoja dalyvauti apie 350 dalyvių.

Susitikimui pirmininkaus ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai C. Ashton, taip pat dalyvaus už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas ES komisaras Michelis Barnier. Apie ES gynybos ministrų svarstomų klausimų svarbą liudija ir tai, kad į susitikimą atvyksta A. F. Rasmussenas.

Į susitikimą Vilniuje taip pat atvyks ES Karinio komiteto pirmininkas generolas Patrickas de Rousieras, Europos gynybos agentūros vadovė Claude-France Arnould, ES operacijų – ATALANTA, ALTHEA, mokymo misijų Somalyje ir Malyje – vadai, 21 iš 28 šalių susitikime dalyvausiančių delegacijų vadovaus gynybos ministrai.
 
Rugsėjo 5˗6 dienomis Vilniuje taip pat vyks atskiri ES gynybos ministrų susitikime dalyvaujančių delegatų dvišaliai ir daugiašaliai susitikimai. Rugsėjo 5 d. Nacionalinėje dailės galerijoje, pagrindinėje ES gynybos ministrų susitikimo vietoje, įvyks šalių, savo karius priskyrusių antrąjį šių metų pusmetį budinčiai ES kovinei grupei ˗ Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Švedijos ˗ gynybos ministrų susitikimas.

Rugsėjo 6 d. Vilniuje vyks dvišaliai Lietuvos krašto apsaugos ministro J. Oleko susitikimai su Jungtinės Karalystės gynybos ministru (valstybės sekretoriumi gynybai) Philipu Hammondu  ir Italijos gynybos ministru Mario Mauro.

Rugsėjo 6 d. Krašto apsaugos ministerijoje taip pat lankysis ES operacijos Bosnijoje ir Hercegovinoje ALTHEA vadas ir NATO Sąjungininkių pajėgų Europoje vyriausiojo vado pavaduotojas generolas Richardas Shirreffas, kuris susitiks su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Arvydu Pociumi ir krašto apsaugos viceministru Marijumi Velička.

JAV valstybės sekretorius J. Kerry kalbės apie taiką Artimuosiuose Rytuose

Johnas Kerry

Paraleliai rugsėjo 6-7 dienomis rengiamas neformalus Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimas (Gymnich), kuriam pirmininkaus C. Ashton.

Rugsėjo 6 d. susitikime bus diskutuojama apie pasirengimą gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybai gynybos klausimais. Ministrai taip pat aptars Europos Sąjungos Rytų partnerystės ir Pietų kaimynystės aktualijas.

Rugsėjo 7 d. vyksiančioje darbo sesijoje planuoja dalyvauti ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, kuris pasidalins informacija apie Artimųjų Rytų taikos proceso eigą bei kitus aktualius tarptautinės darbotvarkės klausimus. Šioje diskusijoje taip pat dalyvaus Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas.