1870 – 1980 m. 21-erių metų europietis vidutiniškai išaugo iki 178 cm.

Kaip rašo www.euronews.com, būtent tokia buvo akceleracija (naujos kartos augimo ir brendimo pagreitėjimas – MyEP) D. Britanijoje, aukščiausiais tapo olandai, aplenkę iki tol aukščiausiais buvusius švedus, o portugalai ūgtelėjo mažiausiai.
Sunkmečiu europiečiai ūgteli

„Šis procesas buvo stebimas nuo pramonės perversmo pradžios Europoje, Šiaurės Amerikoje ir kai kuriose Afrikos šalyse. Iš tiesų tai – gyvenimo sąlygų gerėjimo rezultatas“, - teigė Briuselio laisvojo universiteto antropologė Martin Christiane Vercauteren. „Žmones mažiau veikė faktoriai, lėtinantys augimą ir trukdantys jiems įvykdyti savo genetinį potencialą.“


„Panašu, kad pastaruoju metu mes nustojome augti. Gali būti, kad tai susiję su tuo, kad gyvenimo sąlygos daugiau nebegerėja, o jei aplinkos tarša ir toliau didės, vieną dieną pradėsime judėti priešinga kryptimi“, - tęsė ji.

Tačiau paaiškėjo, jog vyrų ūgio vidurkis Šiaurės Europoje didėjo ypatingai greitai ne pačiais sėkmingiausiais – dviejų pasaulinių karų ir didžiosios depresijos – laikais. Mokslininkai aiškina, kad tais metais šeimos dydis mažėjo, todėl vaikus imta prižiūrėti geriau.
Pietų Europos valstybėse šis procesas sustiprėjo pokario metais, kas siejama su sveikatos apsaugos ir socialinių tarnybų darbo gerėjimu bei šeimų pajamų didėjimu.