Kitame projekto etape bus siekiama dar labiau padidinti sistemos funkcionalumą ir tikslumą įdiegiant širdies ritmo stebėseną.

„FallWatch“ konsorciumas, kuriam vadovauja startuolis „Vigilio S.A.“ iš Prancūzijos, gavo beveik 2 mln. eurų (6,9 mln. litų) finansavimą iš Europos Komisijos.

Pasak „Vigilio S.A.“ įkūrėjo ir Paryžiaus Cochino ligoninės greitosios medicininės pagalbos skyriaus daktaro Jean-Erico Lundy, kiekvienais metais Europoje griūdami susižeidžia apie 20 milijonai žmonių, sulaukusių per 65 metų. Griuvimai yra pagrindinė trauminės mirties priežastis šioje amžiaus grupėje.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto darbuotojų Lietuvoje atlikti tyrimai taip pat parodė, kad bent kartą per metus griuvo kas trečias 65-74 metų asmuo. Moterys, sulaukusios daugiau nei 74 m., griūdavo dar dažniau – tyrimai atskleidė, kad tokių yra per 40 proc.

„Operatyvi medicininė pagalba tokiais atvejais yra mirties arba gyvybės klausimas. Labai dažnai į mūsų skyrių yra pristatomi žmonės, kurie valandų valandas gulėjo ant grindų negalėdami prisišaukti pagalbos. Fizinė ir psichologinė žala, patiriama tuo metu, dažnai būna nebepataisoma. Galimybė greitai suteikti medicininę pagalba yra būtina siekiant užtikrinti, kad paciento griuvimas nepaveiktų jo gyvenimo kokybės ateityje“, – sako Jean-Ericas Lundy.
Senjorų griuvimo sistema padės išvengti skaudžių pasekmių

„Vigi‘Fall“ sistema – skirtingų sričių technologijų sintezė

„Vigi‘Fall“ sistemos pagrindas yra jutiklių tinklas. Pacientas nešioja krūtinės srityje prilipdytą biojutiklį, o kiti jutikliai yra pritvirtinti prie patalpos sienų, panašiai kaip įsilaužimo perspėjimo sistemose. Visi jutikliai yra susieti radijo ryšiu.

Prietaisą nešiojančiam žmogui nugriuvus, biojutiklis siunčia atitinkamą signalą. Prie sienų pritvirtinti jutikliai, aptikę nejudantį pacientą, perduoda signalą patalpoje įdiegtam valdymo pultui. Jis telefono ryšiu susiekia su paciento slaugytoju priežiūros įstaigoje, arba pagalbos centru, jeigu naudotojas yra savo namuose. Valdymo pulte įdiegta programa analizuoja duomenis ir nustato griuvimo pobūdį, tai yra, ar pacientas galėjo susižeisti nukritęs, ar ne.