Europos lyderio rinkimams, kurie rengiami kartu su Europos televizijos tinklu „Euronews“, buvo pasiūlyti šeši kandidatai. Šiuos šešis asmenis atrinko komisija, sudaryta iš nuomonių lyderių žiniasklaidoje, akademinėje bei pilietinėje visuomenėje.

Taip pat nominuoti buvo Europos centrinio banko prezidentas Mario Draghi už nepaliaujamą euro zonos krizės valdymą, Liuksemburgo ministras pirmininkas Jeanas Claude`as Junckeris už euro zonos krizės valdymą per visus 2012 metus, Europos Parlamento narė, Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Doris Pack už aktyvų vaidmenį rengiant derybas Balkanuose tarp Serbijos ir Kosovo, Europos Komisijos vicepirmininkė, atsakinga už teisingumą, pamatines teises ir pilietybę Viviane Reding už mažumų teisių gynimą Europoje ir savo poziciją dėl politinės situacijos Vengrijoje, Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas už darbą paverčiant Lenkiją augančia ekonomika ir grįžimą prie europietiškų vertybių.

Įteikdamas apdovanojimą, atrankos žiuri pirmininkas Bernardas Vergnesas pažymėjo, kad lyderystė yra sudėtinga ir įvairiapusė sąvoka.

„Mes čia žvelgiame į tuos, paskui kuriuos žmonės norėtų sekti, tuos, kuriuos norėtume matyti atliekant didesnį europinį vaidmenį ateityje“, - sakė jis.
Guy Verhofstadt

Atitinkamai Liberalų ir Žaliųjų lyderiai Europos Parlamente, G. Verhofstadtas ir D. Cohnas Benditas nepailstamai siekė glaudesnio sutarimo su euro zonos vyriausybe ir atskiro euro zonos biudžeto.

Savo pastarojoje knygoje-manifeste „For Europa!“, išleistoje pernai metais, politikai kruopščiai išdėsto savąją Jungtinių Europos Valstybių viziją. Jie tvirtina, kad nacionalinė valstybė, kartu su Europos Tarybos ir Ministrų tarybos ryžto trūkumu, yra praeities dalykas.

„Nuostabu ir įsidėmėtina tai, kad Guy Verhofstadtas ir Danielis Cohnas Benditas ne tik nugalėjo, bet ir surinko absoliučią daugumą balsų – daugiau balsų už visus kitus kartu sudėjus“, - sakė Davidas Earnshaw, vadovaujantis internetinį balsavimą surengusiai „Burson-Marsteller“.

Internetinio balsavimo rezultatai „demonstruoja nenuneigiamą poreikį Europai, Europai, kuri atsiliepia į piliečių poreikius ir Europai, kuri vystosi nepaisant ekonominių sunkumų“, - pridūrė D. Earnshaw.