„Šitą dalyką reikia išreklamuoti“, - teigė jis. Vėliau Seimo posėdžių salėje M. Schulzas dar kartą išreiškė susižavėjimą, kad Lietuva priėmė pirmąją Konstituciją tais laikais, kai kitose Europos šalyse dar nebuvo nė užuominos į demokratiją.

V. Gedvilas per trumpą M. Schulzo vizitą parodė jam nuotraukas, kurios iliustruoja Lietuvos parlamentarizmo istoriją.

„Kalbėjomės tik dešimt minučių, tačiau tos dešimt minučių buvo labai jaudinančios. Jūs pabandėte (kreipdamasis į V. Gedvilą – MyEP past.) pasitelkdamas į pagalbą dešimt- dvylika nuotraukų parodyti visą Lietuvos parlamentarizmo istoriją labai glaustai ir jums tai puikiai pavyko“, - sakė EP pirmininkas.

Ankščiau kartu su a.a. Algirdu Mykolu Brazausku Lietuvos parlamente lankęsis M. Schulzas prisiminė, kaip jam Lietuvos prezidentas pasakojo apie tai, kaip lietuviai ir lietuvės gynė Seimo pastatą, užsibarikadavę jame, kaip gynė laisvę, kuri ir įamžinta V. Gedvilo parodytose nuotraukose.

M. Schulzo vizitas Seime (Seimo kanceliarijos nuotr.)

„Žmonės, kurie gimė kartu su manimi, gimė diktatūros laikais, didžiąją savo gyvenimo dalį pragyveno tais laikais... Apie jų gyvenimą, gimęs vakaruose, aš pajėgiau sužinoti ir pažinti tą jų gyvenimą tik dabar, kaip ir daugelis mano bendraamžių vakaruose, kurie jūsų dėka sugebėjo pažinti tą gyvenimą“, - kalbėjo M. Schulzas.

EP pirmininkas teigė, kad Lietuva turi nuostabią 25 metų istoriją: „Prieš 25 metus Lietuva kovojo už nepriklausomybę, prieš devynerius tapo ES nare, o dabar mes kalbame apie tai, kad Lietuva tuoj pat pirmininkaus ES Tarybai“.

Jis teigė, kad džiaugiasi ir laukia Lietuvos pirmininkavimo, tačiau pabrėžė, kad Europa susiduria su dideliais iššūkiais ir nėra geroje situacijoje šiuo metu.