"Teismo sprendimas rodo, kad Rusija yra tironija, kuri su niekuo nesiskaito ir nesiskaitys, kol yra šitas režimas, ir jai ant visko nusispjauti. Jeigu ji žmonių nekenčia, juos naikins iki galo. Tokia Rusija, toks režimas, ir žmonės“, - myEP.lt teigė V.Landsbergis.

Klausiamas, ar Europos Sąjungai (ES) turėtų kištis į šį reikalą Rusijoje, V.Landsbergis teigė, kad ES visada vertina žmogaus teisių padėtį visame pasaulyje, nors kartais ir „Rusijos bijo“.
„Negarbinga ir pačios ES atžvilgiu, vienoje vietoje tokius dalykus vertinti ir smerkti, o Rusijos atžvilgiu lįsti į krūmus. Dabar jau taip nėra, yra ES atsiliepimai, vertinimai“, - kalbėjo V.Ladsbergis.
Pasak jo, priemonės, kurių galėtų ES imtis, galėtų būti naudojamos panašios kaip būna prieš Baltarusijos režimą ir jos vadovus, kuriuos vertina kaip pažeidžiančius žmogaus teises, pavyzdžiui, stabdyti vizas į ES.

V.Landsbergis
Manau, kad čia yra ne sugalvotas sprendimas, kodėl jį reikia pasodinti, o daug vaidina tiesiog neapykanta. Jis – toks nekenčiamas asmuo, kad jį reikia laikyti kalėjime visą gyvenimą taip, kaip Viduramžiais
„Rusija taip pat turėtų būti traktuojama, bet su Rusija labiau skaitomasi. Ir jos premjeras Vladimiras Putinas atsakydamas tyčiojasi, kad taikomi dvigubi standartai, mažesnė šalis baudžiama, o jis ne“, - kalbėjo europarlamentaras.

Pasak jo, M.Chodorkovskis parodė dvasinį tvirtumą ir išminties autoritetą, didelius dalykus geba padaryti ne ginklo jėga, tad V.Putinas M.Chodorkovskio bijo.

Michailas Chodorkovskis ir Platonas Lebedevas
„Jis galbūt gyvens ilgiau nei V.Putinas ir tada išeis į laisvę. Jis gali būti pavojingas tiems, kurie valdo ne gabumais, o jėga ir bjaurumu. Tačiau daug kas mano, kad jis neišeis tol, kad bus V.Putinas, todėl, kad yra atvirai pareikšta beatodairiška neapykanta“, - vertino V.Landsbergis.
V.Landsbergio nuomone, nors yra politinių spekuliacijų, kad M.Chodorkovskis buvo įkištas už grotų dar 14 metų, nes V.Putinas bijo, kad jis dalyvautų Rusijos prezidento rinkimuose ir juos laimėtų, realiai toks scenarijus būtų sunkiai įmanomas.

„Nebent Rusijoje įvyktų nepaprasti perversmai, kad M.Chodorkovskis išeitų į laisvę, o visos V.Putino komandos neliktų. Manau, kad čia yra ne sugalvotas sprendimas, kodėl jį reikia pasodinti, o daug vaidina tiesiog neapykanta. Jis – toks nekenčiamas asmuo, kad jį reikia laikyti kalėjime visą gyvenimą taip, kaip Viduramžiais“, - kalbėjo V.Landsbergis.

2010 metų pabaigoje Maskvos M.Chodorkovskiui ir jo verslo partneriui Platonui Lebedevui skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę, papildomai jiems teks kalėti dar šešerius metus. Byloje buvo pripažinta, kad M.Chodorkovskis ir jo partneris vogė naftą iš savo paties bendrovės ir plovė už jos pardavimą gautus pinigus. Rusijoje nuo 2003 m. kalintis M.Chodorkovskis kitu atveju būtų į laisvę išėjęs kitąmet.

V.Landsbergis
Rusija taip pat turėtų būti traktuojama, bet su Rusija labiau skaitomasi. Ir jos premjeras Vladimiras Putinas atsakydamas tyčiojasi, kad taikomi dvigubi standartai, mažesnė šalis baudžiama, o jis ne.

Pasak portalo europeanvoice.com, ES lyderiai pasmerkė šį Maskvos teismo sprendimą, abejodami, ar sprendimas įkalinti jį dar šešeriems metams nėra paremtas politiniais motyvais.
Smerkiantį pareiškimą išplatino Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Williamas Hague.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle‘is pavadino teismo sprendimą „stipriai įspėjančiu ir žingsniu atgal“ bei kad teismo procesas buvo įvykdytas „labai abejotinu“ būdu.
ES diplomatijos vadovė Catherine Ashton, pasak europeanvoice.com, išplatintame pranešime pareiškė, kad teismo „sprendimas sukėlė rimtą susirūpinimą ir nusivylimą“, kad ES M.Chodorkovskio klausimą kels santykiuose su Rusija.

Pasak portalo, nors derybos dėl ES ir Rusijos partnerystės 2008 m. buvo keliems mėnesiams atidėtos, kai Rusija įsiveržė į Gruziją, šiuo metu nėra jokiu ženklų, kad vėliausiai iki 2012 m. pradžios vyksiančios derybos būtų atidėtos šį kartą.

Neįvardytas ES diplomatas teigė, kad toks žingsnis būtų mažai tikėtinas.