Diskusijas paskatino pastaruoju metu didelį susirūpinimą keliantis nepakankama politikų ir medicinos specialistų pagalba žmonėms, norintiems atsikratyti žalingo įpročio.

Europarlamentarės Marianos Harkin pirmadienį Briuselyje surengtoje diskusijoje F.Berteletti-Kemp teigė, kad „kova su tabako pramone turi būti visų interesas“.

„Tabako pramonė yra šioje diskusijoje nieko gero negalintis pasakyti blogis. Privalome pripažinti, kad žmonės yra priklausomi nuo tabako ir kad jie serga. Išlaidų, susijusių su rūkymo sukeltų ligų gydymu ES, suma yra lygi visam ES biudžetui“, - sakė F.Berteletti-Kemp.

Konsultantės požiūriui pritarė kvėpavimo lygų gydytojas, tabako kontrolės komiteto pirmininkas profesorius Luke Clancy įspėjęs, kad ignoruodamos pagalbos metantiems rūkyti naudą, ES šalių vyriausybės „degina pinigus“.

„Turime pakeisti mūsų požiūrį į rūkymą“,- sakė L.Clancy. „Žmonės yra mulkinami ir apgaule skatinami tapti rūkaliais. Užuot ieškoję priemonių jiems padėti, mes kaltiname juos dėl jų priklausomybės. Privalome liautis pataikauti tabako pramonės bendrovėms ir jas ignoruoti“.

Neseniai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), siekdama pabrėžti rūkymo žalą aplinkiniams, paskelbė tyrimų duomenis, kurie rodo, kad kasmet visame pasaulyje nuo pasyvaus rūkymo sukeltų ligų miršta 600 tūkst. žmonių.

Savo kalboje Europos sveikatos ir vartotojų apsaugos komisaras Johnas Dalli pažymėjo, kad reikia geresnių metodų informacijos apie rūkymo keliamą pavojų sveikatai skleidimui.

„Sveikatos priežiūros specialistai privalo prisiimti patarėjų vaidmenį, nes jie turi galimybes asmeniškai pasikalbėti su rūkaliais, informuoti juos apie metimo rūkyti naudą. Būtent jie gali teikti asmenines konsultacijas dėl gydymo“, - sakė J.Dalli.

Ypatingas dėmesys, pasak politiko, turėtų būti skiriamas politinio klimato, susijusio su tabako mokesčių klausimais, pakeitimui. Staiga visiems metus rūkyti, atsirastų mokestinių pajamų trūkumas, o galimos sąnaudos nepakiltų dar 15 metų. Daugeliui politikų 15 metų yra per ilgas laiko tarpas.

Tačiau C.Berteletti-Kemp teigimu, klaidinga vertinti rūkymo problemą tik ekonominės naudos požiūriu. Jos nuomone, reikia didinti mokesčius tabako gaminiams, o gautas lėšas skirti rūkymo prevencijai. „Finansų ministrus reikia įtikinti, kad padidėję mokesčiai nesumažins pajamų“, - sakė ji.