ALDE grupės prezidentas Europos Parlamente Guy Verhofstadtas kreipėsi į šią savaitę Lietuvoje viešėsiančią komisarę Viviane Reding, prašydamas ištirti Lietuvos Seimo siūlomą įstatymo projektą dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnių pakeitimo, už kurį lapkričio 12 dieną, balsavo Lietuvos parlamentarai.

Anot europarlamentaro, su tokia padėti Lietuvoje yra susipažinusi ir Europos Komisija, o iš komisarės Viviane Reding yra gautas patvirtinimas, kad Komisija imsis „atitinkamų veiksmų“.

„Mes esame įsitikinę, kad Jūs sutiksite, kad šios pataisos nedera su Europos žmogaus teisių konvencijos ir Europos Sąjungos fundamentalių teisių chartijos puoselėjamomis Europos vertybėmis“, - sakoma pareiškime. Anksčiau skelbtame europarlamentaro iš Lietuvos Leonido Donskio pareiškime sakoma, kad „Lietuvos parlamentas vėl bando įteisinti seksualinių mažumų baudžiamąją atsakomybę. Po prieštaringai vertinamo Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo priėmimo, kuris sulaukė tarptautinės, Europos ir valstybinės kritikos, Lietuva, kaip ir komunistinio režimo laikais, vėl rizikuoja diskriminuoti mažumas ir pažeisti pagrindines teises. Kreipiuosi į Lietuvos valdžios institucijas ir prašau ginti pagrindines visų piliečių teises, laisves ir demokratiją. Tai pat prašau ES institucijų padaryti viską, kas yra jų galioje, užkertant kelią šioms nerimą keliančioms tendencijoms“, - teigia L. Donskis.

Seimas pakeliui į homoseksualių santykių propagavimo draudimą

Seimas praėjusį penktadienį po pateikimo pritarė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijoje dirbančio Petro Gražulio siekiui uždrausti viešą homoseksualių santykių propagavimą – pagal parlamentaro sumanymą, toks propagavimas užtrauktų administracinę baudą nuo 2 tūkst. Lt iki 10 tūkst. Lt.

„Mano siūlymo esmė, kad būtų draudžiama viešai propaguoti homoseksualius santykius.
Guy Verhofstadt
Aš manau, tada būtų išspręsta daug problemų, nebūtų išduodami leidimai įvairiausiems gėjų paradams, nebūtų įtampos visuomenėje ir mums, Seimo nariams, taip pat nereikėtų šokinėti čia per tvoras, kovoti su įvairiais socialiniais iškrypimais“, - posėdyje pasakojo P. Gražulis.
Primenama, kad P. Gražulis buvo vienas iš dviejų Seimo narių, kurie per šių metų gegužę vykusias homoseksualų eitynes Vilnuje kurstė neramumus, nepakluso pareigūnams: jiems už tai grėsė teisinė atsakomybė, tačiau parlamentas nesutiko panaikinti jų imuniteto, tad tiek P. Gražulis, tiek jo kolega Kazimieras Uoka atsakomybės išvengė.

Už P. Gražulio parengtus Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimus penktadienį balsavo 31 Seimo narys, 7 buvo prieš ir dar 21 parlamentaras susilaikė. Tam, kad tokios teisės aktų nuostatos būtų priimtos, reikia dar dviejų Seimo balsavimų.