Pasak Europos Komisijos narės, „norint garantuoti šią teisę, mums būtinos aiškios ir logiškos duomenų apsaugos taisyklės“. Tokie įstatymai turi atitikti „naujų technologijų ir globalizacijos iššūkius“, sakė V.Reding. 2011 metais Europos Komisija pateiks atitinkamų įstatymų pasiūlymus.
Europos Komisijos pateikiama strategija nustatys priemones, kurios bus taikomos saugant privačių asmenų duomenis. Ji numato ginti privačius asmenis taip, kad personalinių duomenų rinkimas ir tvarkymas būtų ribojamas tik tikrai būtinu minimumu. Asmenys turi gauti aiškią ir skaidrią informaciją, kas renka ir tvarko informaciją apie juos, kaip tai daroma, koks tikslas bei saugojimo terminas.

Piliečiams turi būti suteikiama galimybė duoti savanorišką sutikimą tvarkyti asmeninio pobūdžio duomenis, pavyzdžiui, dirbant internetu, taip pat turi naudotis teise likviduoti šiuos duomenis, kai jie nėra daugiau reikalingi arba kai patys norės juos pašalinti.

Bėdos su „Facebook“ ir „Google“

Didžiausią grėsmę duomenų apsaugai ES vykdomosios valdžios nuomone, kelia interneto bendrovės „Google“, „Yahoo!“ ir „Facebook“.

„Facebook“ vadovai ilgai ginčijosi dėl privatumo politikos su nacionalinėmis duomenų apsaugos institucijomis, tačiau Komisijos šaltinių duomenimis, bendrovė dar neatsikratė savo bėdų.

„Kai kurios socialinių tinklapių svetainės laikosi griežtesnių privatumo taisyklių, tačiau su „Facebook“ iškilo problemų“, - teigė Komisijos pareigūnas.

Daugiausiai skundų EK iš vartotojų sulaukia dėl to, kad svetainėje "Facebook" sukurti asmeniniai profiliai negali būti ištrinti visam laikui – juos visuomet galima atnaujinti, o tai reiškia, kad teoriškai bendrovė ir toliau gali naudoti svetimus duomenis.

Vartotojai taip pat skundžiasi, kad minėtame tinklapyje pasigenda privatumo nustatymų, kuriais galėtų būti uždrausta kitiems vartotojams talpinti svetimas nuotraukas ir pažymėti jose esančius žmones. Šiuo metu vartotojai, gali tik panaikinti savo vardą po nuotrauka, tačiau pačios nuotraukos ištrinti neįmanoma.

Tarp kitų tinklapių, keliančių grėsmę asmeninių duomenų apsaugai, minimos Vokietijos bendrovė „StudieVZ“ ir „Microsoft“ bendrovės socialinis tinklapis „MySpace“.

Asmens duomenys – pagrindinis ES taikinys

Piliečių duomenų naudojimas internetinėje erdvėje šiuo metu tapo pagrindiniu ES taikiniu. ES susidomėjimą duomenų saugumu paskatino plačiai nuskambėjęs visuomenės nepasitenkinimas „Google“ paslauga „Street View“ ir socialinio tinklapio „Facebook“ privatumo politika.
Augantis visuomenės poreikiams pritaikytų internetu parduodamų produktų ir teikiamų paslaugų kiekis suteikia vis didesnę naudą vartotojams. Tačiau šios paslaugos dažnai remiasi asmeninių duomenų naudojimu.

Asmeninė informacija apima įvairius duomenis, pradedant finansiniais, tokiais kaip mokėjimo kortelių numeriai ar banko sąskaitos duomenys, baigiant delikačia informacija, susijusia su asmenų sveikata, seksualine orientacija ir politinėmis pažiūromis.

Viviane Reding
Galimybės šiais duomenimis piktnaudžiauti begalinės. Vienas iš siūlomų būdų kovai su netinkamu asmeninių duomenų naudojimu yra informuoti piliečius apie tykančius pavojus, su kuriais pastarieji gali susidurti, jeigu neatsakingai dalinsis asmeniniais duomenimis. Tikimasi, kad toks visuomenės švietimas padidins vartotojų sąmoningumą ir tuo pačiu pasitarnaus švelninant neigiamas duomenų vagysčių sukeltas pasekmes.

Kovą su duomenų vagystėmis siūloma pradėti telekomunikacijų srityje. Dabartinė Duomenų apsaugos direktyva ketina išplėsti vartotojų duomenų apsaugos apimtį elektroninio pašto, socialinių tinklapių ir internetinės bankininkystės sferose.

EK laukia piliečių pasiūlymų

Naujoji Europos Komisijos strategija numato, kad bus peržiūrėtos taisyklės, saugančios privačių asmenų duomenis srityse, susijusiose su bendradarbiavimu su policija ir teismais. Taip pat numatomos priemonės, garantuojančios asmens duomenų apsaugą, kai jie patenka už ES ribų. Taip pat numatoma sustiprinti naujų taisyklių taikymo kontrolę.

Europos Komisija ketina ankstesnes taisykles įvertinti plačiai jas aptariant. Ji ragina visas suinteresuotas šalis ir piliečius siųsti savo pasiūlymus iki 2011 metų sausio 15 dienos.
Teisė į duomenų apsaugą užrašyta ES Fundamentalių teisių ir laisvių chartijoje.