„Pasirodžius JAV pranešimui dėl terorizmo pavojaus, kai kurie Europos ministrai jau davė atsakymą – jie atsakė, kad neįvyko nieko naujo, o su grasinimais dirbama jau keletą metų“, - diskusijoje, kurią antradienį Briuselyje surengė vokiečių Konrado Adenauerio fondas, sakė V. Reding.
„Taigi, žinoma, jei neįvyko nieko naujo, tai ir mums nereikia nieko naujo daryti, galime toliau dirbti taip kaip anksčiau – atlikti labai rimtą galimų grasinimų ir reakcijų analizę, kuri neleistų grasinimams virsti teroristinėmis atakomis“.

Komisarė turėjo galvoje anksčiau Vokietijos vidaus reikalų ministro Thomaso de Maiziere pareikštas pastabas; jis teigė, kad „nereikia skleisti panikos“ dėl sekmadienį JAV paskelbto terorizmo pavojaus Europoje, kuris esą paveikė Berlyno patrauklumą turistams.

Paklausta, ar nebijo, jog dabar, paskelbusios terorizmo pavojų, JAV gali pareikalauti, kad Europa suteiktų dar daugiau duomenų apie savo piliečius, V. Reding priminė, kad „netrukus“ turėtų prasidėti derybos su Vašingtonu dėl visus neraminančio susitarimo dėl duomenų perdavimo.

Tačiau ne visi taip pat ramiai reaguoja į JAV paskelbtą pavojų. Šiomis dienomis Švedija ir Britanija į Vokietiją bei Prancūziją keliaujantiems savo piliečiams paskelbė panašų perspėjimą. Tą patį padarė Japonija ir Australija. Pačių JAV piliečiai, šiuo metu esantys Europoje, masiškai kreipėsi į konsulatus, registruodami savo buvimo vietą.

Antradienį ES vidaus reikalų ministrai Luksemburge susitiks su JAV vidaus saugumo departamento sekretoriaus pavaduotoja Jane Holl Lute, kuri suteiks išsamesnės informacijos apie perspėjimą dėl terorizmo.