Anot Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, apie 5 proc. pacientų ligoninėse gydosi dėl nepageidaujamų reakcijų į vaistą, o net 197 tūkstančiai europiečių miršta dėl nepageidaujamo vaistų poveikio.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
„Pranešimai iš medikų apie nepageidaujamą poveikį nebuvo itin dažni ir laikotarpis, kol ši informacija pasiekdavo bendrą ES duomenų bazę “Eudravigilence”, būdavo gerokai ilgesnis nei reglamentuotos 15 dienų. Ne išimtis ir Lietuva, kurioje per metus užfiksuota vos 171 pranešimas apie nepageidaujamą vaistų poveikį, o laikas, per kurį informacija pasiekia “Eudravigilence” kai kuriais atvejais galėdavo užtrukti gerokai ilgiau, nei leistina", - pranešime spaudai teigia europarlamentarai.

Pasak R.Morkūnaitės, skaičiuojama, kad patobulinus farmakologinio budrumo sistemą, būtų galima išvengti iki 10 proc. nepageidaujamų reakcijų. Tai padėtų išvengti beveik 6 tūkst. mirčių ir sutaupyti iki 2,3 mlrd. eurų kasmet.

Farmakologinį budrumą apibrėžiantis reglamentas ir direktyva su naujaisiais pakeitimais turėtų būti pradėti taikyti po dviejų metų.