Džiaugiasi įgyta patirtimi

Dauguma parlamentarų pasakojo, kad metai buvo sunkūs ir įtempti, tačiau Lietuvos atstovai EP džiaugėsi, kad darbas Briuselyje buvo geras ir suteikė naudingos patirties tiek kaip politikams, tiek kaip žmonėms.

Europarlamentaras, aktyvus tautinių mažumų teisių gynėjas Valdemaras Tomaševskis trumpai prieš pat paskutinį posėdį Briuselyje pasakojo, kad sunkiausia EP buvo pirmąjį metų ketvirtį. Teko daug padirbėti renkantis padėjėjus, organizuojant frakcijos veiklą, tačiau V. Tomaševskis patenkintas nuveiktais darbais.

Valdemaras Tomaševskis
„Tarp Europos Parlamento ir Seimo yra daug panašumų, bet yra ir daug skirtumų, prie kurių reikėjo priprasti“, - aiškino V. Tomaševskis. Politikas iš visų darbų labiausiai išskyrė savo pastangas gerinti tautinių mažumų teises Europos Sąjungoje ir Lietuvoje. Europos konservatorių ir reformistų frakcijos biuro narys pabrėžė, kad EP teko daugiau posėdžiauti, nei Seime.

Rolandas Paksas taip pat džiaugėsi savo užimtumu EP. Paklaustas apie nuveiktus svarbiausius darbus jis džiaugėsi patirtimi Specialiajame finansų, ekonomikos ir socialinės krizės komitete. Anot jo, tai suteikė didžiulį pasitenkinimą, nes suteikė žinių apie pačią krizę ir suteikė galimybę planuoti, ką reiktų daryti, kad sunkmetis vėl neužkluptų Europos.

„Per tuos metus supratau, ką gali pasiekti, ko negali“, - įspūdžiais dalinosi R. Paksas. Jis nuogąstavo, kad nepavyko EP įrodyti, jog Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko pratęsimas yra įmanomas. Pasak politiko, ne visada parlamentaras iš nedidelės valstybės yra girdimas.

Tuo tarpu aktyvus žmogaus teisių gynėjas Leonidas Donskis pasakoja susidūręs su sunkumais EP – darbas Briuselyje smarkiai skiriasi nuo jo ankstesnės veiklos.

Leonidas Donskis
„Esu akademinis žmogus, o akademinėse diskusijose gali vienas įrodyti daugumai, kad esi teisus. O čia (EP) yra kitaip“, - dalinosi savo įspūdžiais L. Donskis. Jis pasakojo, kad tenka kartais nutylėti savo nuomonę, pritarti kai kuriems sprendimams, kurie ne visada patinka, nes politika yra kompromisų menas. Tačiau parlamentaras džiaugėsi, kad pasisekė sėkmingai adaptuotis prie darbo EP sistemos.

Kaip vieną iš užduočių kitiems metams L. Donskis iškėlė aktyvesnę Lietuvos reprezentaciją. Pasak jo, EP kol kas dar trūksta lietuviškų renginių, kurie padėtų pateikti nedidelę valstybę.

Iš visų Lietuvos atstovų labiausiai džiaugsmą dėl įgytos patirties reiškė Juozas Imbrasas. Laisvės ir demokratijos Europa frakcijos narys pasakojo, kad nuolat bendrauja su kolegomis iš EP, o darbas visiškai nevargina, nes politikui labai įdomu, kaip su problemomis tvarkosi kitos valstybės. „Tai yra didžiulis patyrimas bet kurioje srityje“, - sakė J. Imbrasas.

„Labai intensyvūs ir sudėtingi metai, tačiau labai naudingi ir kaip politikei, ir kaip žmogui”, - tvirtino Vilija Blinkevičiūtė. Politikė teigė supratusi, jog EP reikalinga didelė tolerancija, kad pavyktų bendrauti su politikais iš skirtingų kultūrų. Ji aiškino, kad skiriasi ne tik kalbos, bet ir požiūris į pačią politiką, valstybių interesai, todėl tenka stengtis susitarti su kitų šalių atstovais.

Pasak europarlamentarės, darbo vietos pakeitimas niekada nėra lengvas, tačiau politikė stengėsi dirbti kuo daugiau. Kadangi komitetuose buvo šešėline pranešėja – nuolat daug diskutavo įvairiais klausimais. Ypač žmogaus teisių srityje.

Pasak Viktoro Uspaskicho, visa Lietuvių delegacija Briuselyje reiškėsi labai aktyviai – kiekviename posėdyje buvo galima išvysti bent po kelis šalies atstovus. Pats politikas džiaugėsi ir savo aktyvumu, sako rašęs daug straipsnių, susijusių su EP veikla, kuriuos spausdino ir Vakarų spauda.
V. Uspaskichas pasakojo, kad pirmuosius metus EP sutrikdė klausimas dėl parlamentaro neliečiamybės. Teisės reikalų komitetui, dėl finansinių nusikaltimų kaltinamas politikas, turėjo pateikti savo argumentus, kodėl neliečiamybė neturėtų būti atimta. Tai, anot V. Uspaskicho, labai vargino. „Tačiau visa kita praėjo gerai“, - konstatavo EP narys.

Vasarą skirs darbams ir šeimoms

Pasibaigus posėdžiams Briuselyje europarlamentarai ruošiasi bent dalį laiko skirti savo artimiesiems ir draugams. Tačiau nesiruošia ir visiškai atsitraukti nuo darbų. Vieni žada sudėlioti mintis ir planus kitiems metams, kiti – susitikti su rinkėjais ir kolegomis. Tačiau dauguma pripažįsta, kad po šių metų jiems reikia bent šiek tiek poilsio.

„Nekoketuosiu ir pasakysiu atvirai: jaučiu nuovargį, man poilsis irgi reikalingas”, - sakė L. Donskis. Pasak jo, darbas atėmė daug jėgų. Parlamentaras taip pat juokavo, kad ne ką mažiau jėgų atėmė ir pasaulio futbolo čempionatas, kuriame jis palaikė Olandijos rinktinę.

Politikas ir filosofas apgailestavo, kad dėl darbų nematė kai kurių savo bičiulių, kuriuos stengsis aplankyti vasarą. Būtent dėl to jis keliaus ir į Suomiją, ir į Ukrainą.

V. Uspaskichas taip pat ruošiasi ne visą laisvalaikį praleisti Lietuvoje. Jis žada savaitei išskristi į Šiaurę aplankyti Rusijoje gyvenančios savo motinos, o vėliau leisti savo laisvalaikį su šeima Palangoje. Pasak politiko, jam nėra mielesnio miesto už šį kurortą. Tačiau viso laisvalaikio parlamentaras neskirs vien tik poilsiui. Į Briuselį V. Uspaskichas grįš savaitę prieš posėdžių pradžią, nes prasidės susitikimai ir paruošimasis naujiems darbams.

Rolandas Paksas
Prie jūros pailsėti ruošiasi ir R. Paksas. Jis su šeima šiek tiek laiko praleis Šventojoje. Tiesa, politikas vasarai turi ir daugiau planų. Nori įvaldyti sklandytuvą, rasti naujų įdomių maršrutų kelionėms savo keturviečiu lėktuvu.

Pajūryje išvysti bus galima ir V. Tomaševskį. Jis taip pat nori su šeima apsilankyti Šventojoje. Tačiau parlamentaras pramogoms daug laiko skirti nesiruošia, nes važinės po Lietuvą ir dalyvaus įvairiuose Lietuvos lenkų rinkimų akcijos organizuojamuose renginiuose.

Nors V. Blinkevičiūtė šiuo metu rūpinasi sveikata, tačiau tikisi jau rugpjūčio mėnesį tikisi susitikti su rinkėjais. Politikė nori aplankyti miestelius ir juose vykstančias šventes, susitikti su žmonėmis.
Su rinkėjais susitikti žada ir J. Imbrasas. Politikas teigė, kad laisvą laiką taip pat skirs apmąstymams, ką dar galima keisti ekonomikos, saviugdos srityse.

Su likusiais europarlamentarais DELFI prieš pat jų atostogas susisiekti nepavyko.