„Visų pirma talkinsime europinėms institucijoms", - pareiškė Belgijos laikinosios vyriausybės vadovas Yves'as Leterme'as penktadienį, jo šaliai rengiantis pusmečiui stoti prie 27-ias valstybes vienijančios Bendrijos vairo. „Norime užimti kuklią poziciją", - pridūrė jis.

Belgas, kuriam tai neabejotinai gera žinia, yra Y.Leterme'o pirmtakas Hermanas Van Rompuy, kuris gruodį atsisakė Belgijos premjero pareigų, kad galėtų būti išrinktas pirmuoju nuolatiniu ES prezidentu.
Kai jo šalis imsis tam tikra prasme antraplanio Bendrijos pirmininkės vaidmens, taktiškas Y.Leterme'as galės aktyviau pasireikšti sprendžiant europinius reikalus ir būti dėmesio centre vietoje Jose Manuelio Barroso, vadovaujančio Europos Komisijai, kuri yra ES vykdomoji institucija.

Y.Leterme'as neturi labai didelės veiksmų laisvės, jo administracija atsakinga tik už kasdienius valstybės reikalus. Belgijoje šiuo metu vyksta derybos dėl naujos koalicinės vyriausybės suformavimo po šį mėnesį vykusių visuotinių rinkimų, kuriuose daugiausiai balsų surinko flamandų separatistų partija.

Naujos vyriausybės gali nebūti iki spalio

Derybos dėl koalicijos tarp olandiškai kalbančių flamandų separatistų ir frankofonų junionistų iš skurdesnio pietinio Valonijos regiono vyksta labai sunkiai, todėl manoma, kad nauja vyriausybė nebus suformuota iki spalio.

Su panašia situacija Europa jau buvo susidūrusi praėjusių metų pradžioje, kai Čekijoje įpusėjus šalies pirmininkavimui ES žlugo vyriausybė ir dėl to Praha praktiškai buvo nušalinta nuo Bendrijos reikalų tvarkymo.

Nepaisant kuklių šalies ambicijų, Belgijos pirmininkavimo Bendrijai programa parengta įvertinus iššūkių, kuriuos Europai teks spręsti ateinančiais mėnesiais, mastą.

„Dabartinė krizė savo mastu neturi precedento per pastaruosius pusšimtį metų", slegia milžiniškos skolos ir didžiuliai deficitai, auga nedarbas, krenta euro vertė ir stiprėja konkurencija su kylančiomis pasaulio ekonomikomis, pažymima programoje.

Belgijos programoje numatyta, kad bus siekiama išbristi iš krizės, taip pat, kad bus sustiprintas finansų sektoriaus reguliavimas siekiant užkirsti kelią jos pasikartojimui.
Tačiau Belgija neabejotinai suteiks daug erdvės manevruoti tiek H.Van Rompuy, tiek kuriamai Europos išorės veiksmų tarnybai (European External Action Service - EEAS), pirmajam Bendrijos diplomatiniam korpusui, kuriam vadovaus ES aukštoji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Catherine Ashton.

„Esame pasirengę apriboti savo, kaip pirmininkaujančios šalies, vaidmenį, kad suteiktume tam tikros erdvės Hermanui Van Rompuy and Catherine Ashton vykdyti savo naujas pareigas“, - sakė Y.Leterme'as, pridūręs, kad Belgija atliks "pagalbininkės" vaidmenį.

Antrasis pilotas

Įsigaliojus Lisabonos sutarčiai pirmininkaujančiai šaliai iš esmės numatytas „antrojo piloto“ vaidmuo sprendžiant europinius reikalus.

Dėl naujosios ES vadovybės struktūros, kuri buvo pakeista siekiant racionalizuoti bloko darbą, šių metų pradžioje buvo kilusi tam tikra trintis, nes Bendrijos pirmininkės pareigas perėmusios Ispanijos premjeras Jose Luisas Rodriguezas Zapatero norėjo atlikti pagrindinį vaidmenį.
„Faktas, kad Belgijoje dirba tik už kasdienių valstybės reikalų tvarkymą atsakinga vyriausybė, bus naudingas" H.Van Rompuy, - sakė britų europarlamentaras liberalas Andrew Duffas, laikomas ES institucijų ekspertu.

„Dabartinėje situacijoje būtų sudėtinga surengti Y.Leterme'o susitikimą su (Baracku) Obama (Baraku Obama), (Vladimiru) Putinu, Irano lyderiais“, - pridūrė jis.

Dalis Belgijos nori atsiskirti

Naujasis flamandų aljansas (Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA), kuris pasisako už tai, kad turtingas šiaurinis Flandrijos regionas ilgainiui taikiai atsiskirtų nuo Belgijos ir taptų nepriklausomas, laimėjo birželio viduryje vykusių visuotinius rinkimus.

„Belgijos pirmininkavimas ES nenukentės dėl pereinamojo laikotarpio mūsų valstybėje“, - patikino N-NA lyderis Bartas de Weveris.

NIgel Farage

H.Van Rompuy viliasi, kad Belgijos pirmininkavimas ES leis jam galiausiai atsikratyti "Pono Nieko" etiketės, kurią jam prilipdė buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Schmidtas.Ir jam galbūt nebeteks girdėti tokių užgaulių pastabų, kokios skambėjo iš britų euroskeptiko Nigelas Farage'o lūpų.

Šis europarlamentaras Bendrijos prezidentą išvadino „šlapia mazgote“ ir šiam pirmą karą stojus prieš Europos Parlamentą pareiškė: „Kas jūs toks? Nesu apie jus girdėjęs; apie jus nėra girdėjęs niekas Europoje“.