Patvirtinos buvo Vokietijos chemijos bendrovės BASF „Amflora“ veislės genetiškai modifikuotos bulvės. Tai pirmas kartas per dvylika metų, kai ES leidžia auginti genetiškai modifikuotą produktą, skelbia „EurActiv“.

Tuo tarpu BBC praneša, kad tai jau antras produktas, kuriam duotas toks leidimas.

BASF planuoja pradėti auginti minėtas bulves šiemet - 250 hektarų plote Čekijoje, Švedijoje ir Vokietijoje. Bendrovė už licenciją tikisi sumokėti apie 20-30 mln. eurų (69- 103,5 mln. litų) per metus.

„Atsakingos naujovės bus mano pagrindinis principas kai kalbama apie technologines inovacijas“, - sakė Sveikatos ir vartotojų reikalų komisaras Johnas Dalli.

Europos Komisija praneša, kad po daugybės išsamių mokslinių tyrimų nebuvo priežasčių drausti tokių bulvių auginimą, tačiau tokiam sprendimui priešinosi aplinkosauginės organizacijos.

„Amflora“ rūšies bulvės galės būti naudojamos tik gyvulių pašarui ir pramonėje – pavyzdžiui, jų krakmolas gali būti naudojamas popieriaus gamybai – tačiau ne žmonių maistui. Turės būti griežtai prižiūrima, kad šios bulvės būtų auginamos tik konkrečiuose laukuose.

Europos Komisija taip pat patvirtino tris genetiškai modifikuotas kukurūzų rūšis, sukurtas JAV biotechnologijų įmonės „Monsanto“, kurios naudojamos ir maistui ir pašarams. Jos galės būti importuojamos ir perdirbamos ES.

Komisija iki vasaros ketina apsispręsti, ar leisti valstybės pačioms nutarti, kokie genetiškai modifikuoti produktai gali būti auginami jų teritorijoje.