Anot politikės, įvairiose plastikinėse šiukšlėse stringa ir skęsta žuvys, žinduoliai, nedideli banginiai, rykliai, sakoma pranešime. 

Jei ryklys negali pajudėti, jis nebegali kvėpuoti. Žuvusių ruonių ir delfinų skrandžiuose randama įvairiausių plastikinių žaislų",- pasakoja A. Rosbach. Jos teigimu, prie taršos pasauliniuose vandenynuose prisideda ir Europa, ir Japonija, tik Kinija ir JAV apsimeta neužuodžiančios šios sriubos kvapo".

„Reikia, kad susikurtų nauja verslo kryptis, atsirastų įmonių kurios imtųsi šio plastiko surinkimo ir perdirbimo, tai atneštų pelno. Esu girdėjusi apie danų žveją, kuriam gerokai įkyrėjo tai, kad nebuvo kur dėti panaudotų tinklų. Jis sugalvojo, kaip juos suplėšyti į smulkius skutelius, iš kurių pradėti gaminti nauji tinklai. Jis užpatentavo savo išradimą, pradėjo didelį verslą ir po metų tapo milijonieriumi", - paklausta, kaip būtų galima gelbėti užterštus vandenis, teigė politikė.

Sustabdyti Baltijos taršos neįmanoma

Europarlamentarės nuomone, net jei dėl taršos stabdymo į Baltijos jūrą susitartų visos Skandinavijos šalys, ji vis tiek bus teršiama Rusijos ir Baltarusijos.

„Ši jūra tokia pažeidžiama, tačiau sustabdyti jos taršos praktiškai neįmanoma. Prisiminkime kad ir cheminėms medžiagoms imlią šimtametę Suomijos popieriaus pramonę. Net jei būtų pasiektas Švedijos, Suomijos ir Danijos susitarimas, tai neišspręs iš Baltarusijos ir Rusijos Baltijos jūrą pasiekiančių teršalų klausimo", - teigė A. Rosbach.