Apie šį sprendimą buvo pranešta Kremliaus internetinėje svetainėje po Armėnijos prezidento S. Sargsyano susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuris įvyko rugsėjo 3 d. Maskvoje.

Prieš išskrisdamas atgal į Jerevaną, S. Sargsyanas šią žinią patvirtino, tačiau savo asmeninėje internetinėje svetainėje patikino, kad Armėnija siekia gerų santykių ir su Europos Sąjunga (ES).

„Šis sprendimas nėra dialogo su ES institucijomis nutraukimas. Pastaraisiais metais Armėnija, su ES partnerių parama, atliko eilę svarbių institucinių reformų, todėl šiandieninė Armėnija yra ženkliai efektyvesnė ir konkurencingesnė valstybė nei buvo prieš tai. Mes ketiname tęsti šias reformas ir ateityje“, - patikino Armėnijos prezidentas S. Sargsyanas.

Šios naujienos nustebino ES pareigūnus. ES užbaigė derybas dėl politinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties su Armėnija, todėl tikėjosi šių dokumentų pasirašymo ES viršūnių susitikimo, įvyksiančio lapkričio mėn. Vilniuje, metu.

Jei Armėnija taps pilnateise Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos nare, ji negalės pasirašyti sutarties su ES.

ES diplomatai Jerevane antradienio vakarą surengė skubų susitikimą, kad aptartų įvykius.

„Mes konsultuojamės su partneriais iš Armėnijos. Kai turėsime visą informaciją, be jokio abejonės, ištirsime visas įmanomas tokių veiksmų pasekmes“, - pranešė Europos Komisijos (EK) atstovas spaudai.