Graikų verslininkas Andreasas Andreadisas turi pelnytą tiesaus žmogaus reputaciją. Pastaraisiais metais jis duodavo interviu, kurių metu aukštino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel už Atėnams daromą spaudimą skatinant reformas. Jis taip pat sakėsi turintis priekaištų patyrusiems Graikijos politikams.

Kaip rašo www.dw.com, viešbučių verslu užsiimantis ir Graikijos turizmo verslo asociacijai vadovaujantis A. Andreadisas šią vasarą gali atsipūsti. Preliminarūs skaičiai rodo, kad turizmas Graikijoje klesti kaip niekada anksčiau svečių iš užsienio dėka.

„Mūsų ambicingas siekis buvo pasiekti 17 milijonų lankytojų skaičių šiais metais, viski rodikliai leidžia daryti išvadą, kad mes pasiekėme ir galbūt netgi viršijome užsibrėžtą tikslą“, - pasakė A. Andreadis, pridurdamas, kad tokie skaičiai reikštų 10 proc. augimą, lyginant su 2012 m.

Verslininko teigimu, turistai, atvykstantys kruiziniais laivais, dar neįtraukti į paskaičiavimus. Maža to, Graikijos vyriausybė praneša, kad pajamos iš turizmo jau išaugo 18 proc.

Pirmą kartą nuo euro zonos krizės pradžios, kelionių užsakymas iš Vokietijos į finansinių problemų turinčią Graikiją taip pat augo. Kaip praneša turizmo pramonės atstovai, atvykstančių iš Vokietijos skaičius išaugo 15 proc. lyginant su praėjusiais metais.

Graikijos turizmo pramonė siekia pritraukti naujas rinkas ir, atrodo, jai tai pavyksta. Atostogautojų iš Rusijos skaičius pasiekė milijoną, o svečių iš Ukrainos skaičius padvigubėjo nuo 2012 m. Pirmą kartą daugiau nei 800 000 poilsiautojų iš Turkijos atvyko į vakarų kaimynę.

Graikai atostogauja mažiau

Tačiau yra ir kita šios istorijos pusė. Daugelis graikų nebegali sau leisti apsistoti viešbučiuose, išsidėsčiusiuose šalies pakrantėse. Apklausų duomenimis, dėl finansinių sunkumų 60 proc. graikų priversti visiškai atsisakyti vasaros atostogų.

„Vietos turizmo rodiklių mažėjimas – tikra problema“, - paaiškino A. Andreadisas. Pajamos iš graikų turistų sumažėjo perpus nuo 2008 m., dabar jos tesiekia apie 1,5 mlrd. eurų (5,18 mlrd. litų) per metus. Tačiau turistai iš užsienio šalių kasmet atveža didžiulę apie 11,5 mlrd. eurų (beveik 40 mlrd. litų) siekiančią sumą. Ši suma gali padėti kompensuoti graikų ribotą perkamąją galią.

Jei pajamų iš turizmo augimo tendencija ir toliau tęsis, turizmo pramonė gali tapti svarbiausiu žingsniu šaliai pakylant iš krizės pelenų po šešerių metų nuosmukio. Pajamos iš šalies lankytojų jau dabar sudaro šeštadalį Graikijos BVP, kas paverčia šią pramonės šaką viena iš pagrindinių ekonomikos sudedamųjų dalių kartu su žemės ūkiu ir laivininkyste.

Augimo variklis

Kyla klausimas, ar turizmas iš tikrųjų gali ištraukti šią šalį iš krizės. Atrodo, Graikijos ministras pirmininkas Antonisas Samarasas tuo tiki. „Mes privalome atlaikyti vasarą, nes nuo rugsėjo mūsų šalies ekonomika užkais“, - konservatyvių pažiūrų politikas bėrė pažadus savo šaliai 2012 m. pabaigoje.

Thanassisas Mavridisas – ekonomistas ir internetinės finansų svetainės www.capital.gr vadovas – skeptiškai vertina tokius teiginius. „Mūsų ekonomikai reikia sėkmės istorijos, vilties spindulio. Pakilimas turizmo sektoriuje – teisinga žinutė tinkamu metu, tačiau tikrai nėra priežasčių šokinėti iš džiaugsmo ir švęsti“.