Ši ES šalių narių gyventojų iniciatyva – tai pirmas atvejis, kai ES valstybių narių piliečių nuomonė gali turėti tiesioginės įtakos teisės aktams, bei , kaip praneša „Euractiv“, retas pavyzdys, parodantis, ko gyventojai gali tikėtis iš ES rinkimams besiruošiančių ES institucijų.

„ES šalių narių gyventojai pareiškė savo nuomonę, o EK atsakė į šią iniciatyvą teigimai“, - pareiškė EK vicepirmininkas Marošas Šefčovičius.

„Vandens kokybė, infrastruktūra, nuotekų šalinimas bei šio proceso skaidrumas – visoms šioms sritims pirmoji visą ES apimanti pilietinė iniciatyva bus naudinga“, - patikino jis.

Tam, kad pasirašytų šią peticiją, gyventojai turėjo užregistruoti savo asmens tapatybę patvirtinančio dokumento numerį. Tikėtina, kad šios sėkmingos iniciatyvos pavyzdžiu seks judėjimas, reikalaujantis apsaugoti žmogaus embrioną.

28 ES šalims narėms teisės aktus rengianti EK patikino ketinanti konsultuotis su visuomenės atstovais dėl ES teisės akto pakeitimo. Tačiau „Right2Water“ pilietinės organizacijos teigimu, EK atsakas į peticiją nėra įtikinamas.

„EK reakcijai trūksta tikrų ambicijų“, - pareiškė „Right2Water“ organizacijos vicepirmininkas Willemas Goudriaanas. „ Gaila, kad nėra siūlymo parengti teisės aktą, kuriame būtų įtvirtinta asmens teisė į vandenį“, - pridūrė jis.

Praėjusiais metais „Right2Water“ organizacija pateikė siūlymą, kuriame teigiama, jog teisė į vandenį turėtų būti įtvirtinta ES teisės aktu, o vandenį turėtų teikti ne privačios, o valstybinės įmonės.

Žaliųjų frakcijai priklausantis Europos Parlamento (EP) narys Geraldas Hafneris taip pat negailėjo kritikos EK išsakytiems planams bei patikino, kad ši institucija turėtų išdėstyti konkrečius veiksmus, kurių bus imtasi tam ,kad ši problema būtų išspręsta.
„EK atsakymas nėra konkretus, todėl turėtų būti pateikti konkretūs siūlymai“, - pareiškė G. Hafneris.

Pilietinei iniciatyvai, skirtai tam, kad EK veikla priartėtų prie 500 mln. ES šalių narių gyventojų, pateikti būtina surinkti 1 mln. parašų mažiausiai septyniose ES šalyse narėse, tačiau tai negarantuoja, kad naujas teisės aktas bus priimtas.