Kaip rašo “EurActiv”, po vasaros atostogų EP ir Europos Taryba (ET) tęs atnaujintos ES Tabako direktyvos svarstymą, kuri vasaros pradžioje sukėlė sumaištį (Tobacco Product Directive – TPD).

Birželio mėn. pradžioje ES valstybės narės nusprendė palaikyti aromatizuotų cigarečių draudimą. Taip pat buvo pateiktas siūlymas padidinti plotą ant cigarečių pakelių, skirtą įspėjimams dėl žalos sveikatai, iki 65 proc. pakelio priekyje ir gale. Tačiau ET siūlymui drausti plonas cigaretes nepritarė. Liepos mėn. pradžioje EP Visuomenės sveikatos komitetas nubalsavo už griežtesnius reikalavimus ir tokiu būdu išreiškė palaikymą EK siūlymui. Tačiau balsavimas plenarinėje sesijoje parodys, ką EP nariai iš kitų komitetų mano apie šią direktyvą.

Įtempta darbotvarkė

Tabako direktyvos klausimą Lietuva paveldėjo iš ankstesnio Airijos pirmininkavimo. Nors TPD ir nėra tarp Lietuvos pirmininkavimo prioritetų, norima šį klausimą užbaigti.

Lietuvai tenka ir daugiau neišspręstų klausimų, paveldėtų iš anksčiau pirmininkavusių valstybių. Ekspertų nuomone, Lietuvos pirmininkavimo darbotvarkė labiau įtempta nei įprasta, kas bus akivaizdu didžiausio EK ir EP aktyvumo periodu.

Ši Baltijos valstybė telks dėmesį į Ekonominę ir pinigų sąjungą, Bankų sąjungą bei Fiskalinės priežiūros sistemą. Be to, Vilnius nori koncentruotis į vidinės rinkos ir paslaugų gerinimo direktyvų užbaigimą.

Taip pat tarp prioritetinių klausimų yra bendrosios skaitmeninės rinkos sukūrimas, infrastruktūros bei transporto jungčių gerinimas bei vidinės energetikos rinkos klausimo užbaigimas. Energetikos sektorius – vienas didžiausių Lietuvos pirmininkavimo prioritetų.

Užbaigti viską, kas įmanoma

Atsižvelgiant į įtemptą darbotvarkę, Lietuva nusprendė skirti daugiausiai darbo svarbiems įstatymų siūlymams, kurie galėtų būti užbaigti ir duotų apčiuopiamų rezultatų. Toks darbo stilius būdingas pirmininkaujant mažoms valstybėms.

Sėkmė taip pat priklausys ir nuo sugebėjimo rasti kompromisus su kitomis ES institucijomis – EK ir EP. Pagal konsultacinės įmonės „Grayling“ atliktos Lietuvos pirmininkavimo analizės paskaičiavimus, EP daroma įtaka atliks svarbų vaidmenį derybose dėl Tabako direktyvos, o tai, kaip spėjama, gali komplikuoti derybų užbaigimą iki šių metų pabaigos.

„Nepaisant tikrai didelio administracinių užduočių skaičiaus, Lietuva sieks gerų rezultatų. Tačiau tai priklausys ne tik nuo pirmininkavimo ar ET – tai visų ES institucijų užduotis“, - pirmininkavimo pradžioje sakė Lietuvos nuolatinės atstovybės ES ambasadorius Raimundas Karoblis.

Kompromisas bet kokia kaina?

Direktyvos projekto oponentams nepatinka, kad Lietuva gali mėginti siekti greito kompromiso dėl TPD, kas reikštų dar vieną šios šalies pirmininkavimo laimėjimą. Jei bus mėginama priartinti šalių narių pozicijas šiuo klausimu prie EK ir EP pozicijų, tai gali reikšti griežtesnių už dabartinę EK nuomonę įstatymų priėmimą.

Oponentų tvirtinimu, pirmininkaujančios valstybės pozicija neturėtų būti veikiama EK pozicijos ar atskirų EP derybų rezultatų.