Tačiau, kaip rašo „The Christian Science Monitor“, Rytų Virumos apskrities gyventojai nėra linkę savanoriškai atsiskirti nuo Estijos bei nesiekia pulti į Kremliaus glėbį taip, kaip tai padarė Krymas.

„Narva – ne Simferopolis, o Estija – ne Ukraina“, - patikino Rytų Virumos integracinės tarybos narys Aleksandras Dusmanas.

„Vidutiniškai rusakalbė Estijos gyventojų dalis gyvena skurdžiau nei estai. Daugelis nekalba estiškai bei neturi Estijos pilietybės, dėl šios priežasties jie patenka į pilietybės neturinčių asmenų kategoriją. Šis marginalizacijos pavojus kelia nepasitenkinimą tarp rusakalbių gyventojų, o neseniai ši susiklosčiusi situacija sulaukė ir Rusijos kritikos“, - teigiama „The Christian Science Monitor“.

Tačiau A. Dusmanas teigia, jog situacija Estijoje rusakalbių šios šalies gyventojų atžvilgiu nelygintina su Ukrainos situacija.

Viena vertus, Estijoje rusų kalbos vartojimas kasdieniniame gyvenime nėra ribojamas, o rusų kultūra pakankamai saugoma. Kita vertus, A. Dusmanas atkreipia dėmesį į tai, jog rusakalbiai gyventojai Estijoje yra heterogeniški – šią gyventojų grupę sudaro ukrainiečiai, baltarusiai, žydai, suomiai, totoriai ir kitų tautybių atstovai.

Pats A. Dusmanas gimė tuo metu dar Tarybų Sąjungai priklausiusiame Uzbekistane, studijavo Maskvoje, o 1969 m. jis buvo išsiųstas dirbti į Estiją. Nors jis nekalba estiškai, A. Dusmanas linkęs pabrėžti, jog, visų pirma, jis yra Estijos pilietis ir tuo didžiuojasi.

Be jokios abejonės, Estijos valdžia galėtų labiau prisidėti prie to, kad vietos gyventojų gyvenimo kokybė pagerėtų, ypač kalbant apie skurstančius gyventojus ir pilietybės neturinčius asmenis. Anot A. Dusmano, egzistuoja „penktosios kolonos“ atsiradimo tikimybė, jei Kremlius panorėtų reikšti nepasitenkinimą.

Vis dėlto A. Dusmanas abejoja, kad tai galėtų įvykti, nes tokiu atveju žmonėms tektų prarasti labai daug.

Daugeliui Narvos gyventojų atsiskyrimo nuo Estijos ir prisijungimo prie Rusijos idėja atrodo paprasčiausiai kvaila.

„Man atrodo, kad tai visiška nesąmonė“, - patikino virtuvės šefas Juvis. Dauguma gyventojų trokšta geresnio gyvenimo, nuosavų namų, todėl jie puikiai žino, jog daugiau šansų jiems tai gauti čia nei ten“, - patikino jis.

Savo ruožtu, A. Dusmanas neabejoja tuo, ką darytų Narvos gyventojai, jei Kremlius kada nors atsiųstų savo kariuomenę. „Estijos kariuomenė tokiu atveju kovotų, tą patį darytų ir vietos gyventojai“, - patikino jis.

„Tą patį daryčiau ir aš“, - pridūrė A. Dusmanas.