Kaip rašo „Euractiv“, aspartamo paros norma, nekelianti pavojaus vartotojų sveikatai – 40 mg kilogramui maisto. ES maisto saugos tarnyba patikino, kad nėra jokių priežasčių iš naujo nustatyti šią normą.

Tačiau ES maisto saugos tarnyba atkreipė dėmesį, kad šios rekomendacijos nėra tinkamos fenilketonurija sergantiems asmenims. Šia liga sergantys asmenys negali suvirškinti tam tikros amino rūgščių rūšies, randamos apsartame, todėl turėtų vengti maisto produktų, kuriuose yra aspartamo.

Aspartamas – tai sintetinis saldiklis, naudojamas kaip alternatyva cukrui daugelyje gaiviųjų gėrimų bei užkandžių ES rinkoje. Šis saldiklis buvo vertinamas šešis kartus nuo to laiko, kai jį buvo leista naudoti 1994 m.

Visuomenės nepasitikėjimo banga

2010 m. visuomenės nepasitikėjimas šiuo sintetiniu saldikliu pasiekė aukštumas dėl dviejų tyrimų, kurie susiejo aspartamą su vėžio išsivystymu pelėms bei priešlaikiniu gimdymu. Dėl to EK pareikalavo ES maisto saugos tarnybos skubos tvarka atlikti aspartamo vertinimą, kurį buvo planuojama atlikti tik 2020 m.

Galutinis ES maisto saugos tarnybos įvertinimo dokumentas turėjo pasirodyti praėjusių metų gegužės mėn. Tačiau tarnybai pradėjus viešas konsultacijas praėjusių metų sausio mėn., buvo sulaukta daugiau nei 200 komentarų, didžioji dalis kurių buvo pateikti nevyriausybinių organizacijų, maisto pramonės atstovų ir žurnalistų.

„Mus prireikė laiko, kad atsakytume į visą pateiktą kritiką“, - Alicja Mortensen iš ES maisto saugos tarnybos, pripažindama, kad ankstesniame dokumente buvo nemažai aspektų, kuriuos reikėjo išaiškinti.

Naujojoje ataskaitoje teigiama, kad neseniai atlikti moksliniai tyrimai diskredituoja tyrimus, atliktus 2010 m. Remiantis naujausiais tyrimais, aspartamo lygis kraujyje, atlikus panašius testus, yra žemas, todėl nekyla jokių abejonių dėl šio maisto priedo saugumo.

ES maisto saugos tarnyba dažnai kritikuojama nevyriausybinių organizacijų dėl „besisukančių durų“ – vertintojai bei sprendimus priimančių padalinių darbuotojai dažnai atkeliauja čia iš maisto pramonės sektoriaus arba į jį grįžta po to, kai baigia darbą ES maisto saugos tarnyboje, o tai kelia interesų konfliktą.

Jau anksčiau vykusiame aspartamo vertinimo procese, du vertinimo komisijos nariai savanoriškai atsisakė postų, nes gavo darbo vietas įmonėse, turinčiose komercinių interesų produktų, į kurių sudėtį įeina aspartamas, pardavimui.