Jį parengęs italas Salvatore Iacolino (Europos liaudies partija) atsakė į mūsų klausimus.

Skaičiuojama, kad ES šalyse veikia apie 3 tūkst. 600 nusikalstamų susivienijimų. Kokie turėtų būti ES prioritetai kovoje su jais?

Vienas didžiausių iššūkių – glaudesnis policijos ir teismų bendradarbiavimas. Turime sukurti vieningą teisinį režimą. Vienoje šalyje paskelbtas nuosprendis turi būti pripažįstamas ir kitose šalyse. Pavyzdžiu galėtų būti įstatymas, numatantis įkalinimą vien už priklausymą nusikalstamai grupuotei. Šiuo metu jis taikomas tik Italijoje.

Ar egzistuoja „europinė mafija“?

Mafija neapsiriboja viena geografine vietove. Vokietijoje stambiausios tarptautinės nusikalstamos grupuotės – turkų ir rusų. Todėl šiam Europos iššūkiui reikalingas bendras – europinis – atsakas.

Vienas didžiausių ES pasiekimų – bendroji rinka. Tačiau būtina neleisti, kad vienoje valstybėje narėje už korupciją nuteisti asmenys galėtų dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose kitose šalyse.

Pranešime daug dėmesio skiriama finansiniams nusikalstamų susivienijimų aspektams…

Turime veiksmingiau konfiskuoti nusikaltėlių turtą, panaikinti banko paslaptį ir ES šalyse veikiančius mokesčių rojus. Todėl labai svarbu stiprinti bankų priežiūrą ir kontrolę. Tai, ką siūlome šiame pranešime, neturi likti tik popieriuje.