Kaip rašo „The Guardian“, Europos Parlamento (EP) pirmininkas Martinas Schulzas, kurį centro kairieji iškėlė kandidatu į šiuo metu Jose Manuelio Barroso užimamą Europos Komisijos (EK) pirmininko postą, teigia, kad yra pasiruošęs išklausyti D. Camerono poziciją, tačiau abejoja, kad D. Cameronui pavyktų jį įtikinti.

„Mums reikia JK kaip pilnavertės ES narės“, - patikino M. Schulzas. „Tačiau ar ji pasiruošusi stiprinti ES ar bent jau jos nesilpninti?“
D. Cameronas primygtinai reikalauja naujosios ES sutarties su Britanija, kuri grąžintų tas galias, kurios buvo perduotos Briuseliui, bei 2017 m. ketina surengti referendumą JK, jei ateinančiais metais laimės rinkimus.

„Arba kartu su kitomis ES valstybėmis narėmis tai bus pakeista jau dabar, arba teks tai pakeisti prieš referendumą, kuris bus surengtas dėl Didžiosios Britanijos narystės ES“ – D. Cameronas patikino sausio 5 d. kalbėdamas apie judėjimo laisvę ES.

Tačiau tiek Briuselis, tiek ir kitos ES šalys narės rodo mažai entuziazmo dėl šių derybų, todėl nėra aišku, ar D. Cameronui pavyks pakeisti ES sutartį.

M. Schulzas atmetė galimybę išsirinkti iš ES sutarties tik naudingus punktus tam, kad narystė būtų priderinta prie kiekvienos šalies narės atskirai.

„Naujoji sutartis – tai tik apsigaudinėjimas“, - patikino M. Schulzas. „Tai nėra priimtina didžiajai daliai kitų ES valstybių narių.“

M. Schulzas nepalaiko idėjos perkelti galias iš Briuselio į ES šalis nares, tačiau mano, kad vertėtų pradėti diskusiją dėl pareigų paskirstymo ES, nes, jo nuomone, Briuselyje įsikūrusi EK yra pernelyg didelė ir apsiima daryti per daug.

Toks M. Schulzo požiūris sutampa su Vokietijos kanclerės Angelos Merkel nuomone. M. Schulzas priklauso Vokietijos Socialdemokratų partijai, kuri visai neseniai Berlyne sudarė koaliciją su A. Merkel vadovaujama Krikščionių demokratų partija. „Pritariu jam [D. Cameronui] tiek, kiek leidžia mano požiūris“, - sakė M. Schulzas. „Mano nuomone, vertėtų pagalvoti apie tai, kas daroma EK, tačiau galėtų būti atliekama kitur.“

Tačiau jis taip pat išreiškė šiokį tokį nusivylimą tuo, kad JK vis dar trūksta aiškaus išdėstymo dėl to, ko jie nori iš naujosios sutarties su ES darybų. Šį situacijos vertinimą palaiko didžioji ES šalių narių dalis.

„D. Cameronas turėtų pateikti savo siūlymus dėl ES reformavimo, o tada mes tai galėtume aptarti viešai. Mano nuomone, nėra gerai ultimatyviai pateikti savo reikalavimus ir pagrasinti išstoti iš ES tuo atveju, jei jie nebus įvykdyti. Judėjimas šia kryptimi nėra palankus pačiai JK. Siūlau būti pragmatiškiems ir į tai žvelgti ideologiškai.“

Per pastarąsias dvi savaites D. Cameronas du kartus pagrasino vetuoti ES ateities plėtrą, jei nebus sutarta dėl naujųjų būdų sutramdyti judėjimo laisvę, kuri yra viena iš pagrindinių ES principų.

Briuselyje tai vertinama kaip pataikavimas prieš imigraciją pasisakantiems nacionalistams D. Britanijoje, nes mažai tikėtina, kad artimiausią dešimtmetį prie ES prisijungs naujos narės.

M. Schulzas įspėjo, kad jei D. Cameronas, pasitelkęs 2017 m. referendumą, paskatintų JK išstoti iš ES, padarytų šiai šaliai meškos paslaugą, nes tokiu atveju D. Britanija netektų galimybės tapti didžiulės transatlantinės prekybos zonos dalimi, dėl kurios šiuo metu Briuselis derasi su Vašingtonu.

„Jei JK išstotų iš ES, ji netaptų transatlantinės prekybos partnerystės dalimi. Tai neįsivaizduojama“, - patikino M. Schulzas.
Tačiau Britanijos išstojimas tampa vis labiau tikėtinas, o aukšto rango Briuselio pareigūnai ir diplomatai pažymi, kad JK klausimas šiais metais taps vienu prioritetinių ES darbotvarkėje.

Aukšto rango diplomato teigimu, artimiausiais metais euro zonos valdymas, ES sutarties pakeitimai, skirti tam, kad JK liktų ES ir kokioms sąlygomis, taps egzistenciniais ES klausimais.

D. Cameronas sausio 5 d. leido suprasti, kad šiuo metu Britanija kategoriškai atmeta glaudesnės ES idėją, o tai dar vienas esminis ES principas.

Aukšto rango pareigūnai šiuo metu įsitikinę, kad labai tikėtina, jog kelių išsiskyrimas yra galimas, atmesdami kalbas apie atskirų valstybių Europą, judančią viena kryptimi, tačiau skirtingu greičiu.

„Nekalbama apie lėtesnį traukinį. JK ketina išlipti iš traukinio ir pakeisti kryptį“, - patikino aukšto rango diplomatas.