Tai A.Lukašenka, išgyvenantis dar vieną santykių su sąjungine Rusija paaštrėjimo laikotarpį, sakė penktadienį per susitikimą su ES plėtros eurokomisaru Stefanu Fuele.

Prieš kelerius metus Minskas pradėjo suartėti su Vakarais, vykstant daugybei ginčų su Rusija. Tačiau pastaruoju laiku A.Lukašenka ir ES pareigūnai ėmė kalbėti apie nepakankamą santykių plėtojimo pažangą.

"Ne taip kaip daugelis valstybės tarnautojų, aš nepuoselėju jokių vilčių. Jūs lūkuriuosite, jūs žiūrėsite, kuo baigsis prezidento rinkimai. Aš mėginu suprasti ES, amerikiečius, o dabar ir Rusijos piliečius dėl to... Aš norėčiau tik jus įspėti dėl pernelyg didelių vilčių, (dedamų į rinkimus)...", - sakė A.Lukašenka.

"Mes nepulsime, nešliaužiosime ant kelių nei prieš jus, nei prieš Rusiją, nei prieš Ameriką", - sakė per susitikimą A.Lukašenka.
"Susitarkime, kas svarbiausia - tai mūsų suverenitetas, mūsų šalies saugumas ir nepriklausomybė", - pabrėžė valstybės vadovas.

Pastarajame ginče dėl energetikos su Rusija, kai dujų tiekimas į Baltarusiją buvo sumažintas 60 proc., Europos Sąjunga, ne taip, kaip per ankstesnius konfliktus, neparėmė oficialiojo Minsko, apsiribojusi informavimu, kad būtina išspręsti konfliktą kuo greičiau.

"Suspaustiems iš abiejų pusių tarp jūsų ir Rusijos mums labai sudėtinga. Bet mes nepulsime ant kelių", - sakė A.Lukašenka susitikime.

"Vardan šios nepriklausomybės mes darysime viską. Mes nebėginėsime po Europą, Ameriką, Rusiją, neimsime iš jūsų pinigų", - sakė A.Lukašenka.
Drauge prezidentas pažymėjo, kad yra sudėtingų dalykų Baltarusijos ir Europos Sąjungos santykiuose. Dėl to A.Lukašenka pareiškė: "Aš nepuoselėju jokių vilčių: jūs lūkuriuosite, žiūrėsite, kuo baigsis prezidento rinkimai Baltarusijoje".

Minskas reikalauja, kad ES panaikintų visas vizų sankcijas A.Lukašenkai ir kai kuriems valstybės pareigūnams, grąžintų prekybos lengvatas. Savo ruožtu Vakarai mano, kad Baltarusija per lėtai eina demokratinių pertvarkymų keliu, kritikuodami Minską už spaudimą opozicijai ir nenorą įvesti mirties bausmės moratoriumą.