Per interviu „EurActiv“ šį faktą patvirtino Europos duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas (EDAPP), pridūręs, kad Briuselis peržiūri privatumo įstatymus, kad pažabotų tokius pažeidimus.

EDAPP Peteris Hustinxas sakė, kad institucijos žinojo šią problemą, kad svarstomos naujos taisyklės, skirtos šiam klausimui išspręsti, ir kad jo paties tarnyba praėjusiais metais vengė naudotis ES institucijų programomis, nes suprato, kad jos yra „nederamos“.

Šie pažeidimai buvo pripažinti po to, kai pasirodė pranešimai apie Jungtinių Valstijų Nacionalinės saugumo agentūros „Prism“ schemą. P. Hustinxas sakė, jog yra dėl jos smarkiai sunerimęs ir paragino pateikti „aiškų paaiškinimą bei pateisinimą“.

Pagal Europos taisykles, reglamentuojančias interneto slapukus, galinčius sekti vartotojo naršymo internete istoriją, tinklalapiai turėtų gauti vartotojų sutikimą saugoti neesminius duomenis.

Europos Komisijos svetainė naudoja slapukus, kad išsaugotų informaciją tyrimams, kurie nėra esminiai jos tinklalapio veiklai, ir techniškai turėtų įspėti apie duomenų išsaugojimą.

Vartotojus, užėjusius į Komisijos svetainę EURES, „Google Analytics“ programa seka be įspėjimų, aiškiai pažeisdama dabartines duomenų apsaugos taisykles. „EurActiv“ turi įrodymų dėl panašių pažeidimų Europos Parlamento svetainėje.

Praėjusią savaitę, birželio 14 dieną, „EurActiv“ dėl šių pažeidimų nusiuntė užklausimą Komisijai, bet ji dar nieko neatsakė.

P. Hustinxas „EurActiv“ sakė žinantis šią problemą. „Mums žinomos problemos dėl slapukų ir sekimo ES tinklalapiuose. Tai turi techninę ir teisinę puses“, - sakė jis.

Duomenų apsaugos priežiūros pareigūnas paaiškino, kad 2009 metais buvo priimtos taisyklės, reglamentuojančios slapukų naudojimą, tačiau duomenų apsaugos tvarka, galiojanti institucijoms, buvo patvirtinta gerokai anksčiau – 2001 metais, ir niekada nebuvo atnaujinta, kad į ją būtų įtrauktos taisyklės dėl slapukų.