Komisija prieš Airiją jau pradėjo teisės akto pažeidimo procedūrą dėl šio daug prieštaravimų sukėlusio, praėjusiais metais įvesto mokesčio. Komisija reikalauja, kad visoms kelionėms ES viduje būtų taikomas vienodo dydžio mokestis.

Šiuo metu 10 eurų mokestis taikomas visoms kelionėms iš Airijos, išskyrus atvejus, kai kelionės tikslas yra mažesniu nei 300 km atstumu nuo Dublino. Kelionėms Airijos viduje bei į Didžiąją Britaniją taikomas mažesnis, 2 eurų dydžio mokestis.

Nors Komisija procedūrą pradėjo dar kovo mėnesį, tačiau viskas iškilo aikštėn tik šį trečiadienį, kai dokumentai buvo pateikti „Ryanair“. Šios kompanijos, kovojusios su mokesčiu nuo pat jo įvedimo, teigimu, dokumentuose pateikta informacija rodo, jog Airijos vyriausybei teks panaikinti mokestį arba visiems skrydžiams iš Airijos bei Airijos viduje palikti vienodą 2 eurų mokestį, jei kelionės tikslas yra Europos Sąjungoje.

Iš pradžių Airijos vyriausybė tikėjosi iš šio mokesčio surinkti apie 125 mln. eurų per metus, tačiau Finansų departamento atstovė teigė, jog šiais metais prognozuojama tik 105–110 mln. eurų suma. O turizmo ministrė Mary Hanafin šią savaitę pripažino, kad dėl 12 % sumažėjusio turistų skaičiaus šiais metais iš tiesų bus surinkta tik apie 80 mln. eurų.
Jos teigimu, mokestį vyriausybė persvarstys dar ir dėl to, kad jis neatnešė tiek pajamų, kiek tikėtasi.

Kompanija „Ryanair“ mano, kad įtakos turistų mažėjimui turėjo ir šis mokestis.