Suma, kuri yra daug didesnė, nei buvo tikėtasi, atitinka apie 20 proc. Airijos BVP. Dėl blogų nuosavybės paskolų atsiradusiems nuostoliams padengti reikia apie 22 mlrd. eurų (apie 75 mlrd. litų) ir gali būti, kad, priklausomai nuo „Anglo Irish Bank“ blogų paskolų skaičiaus, prireiks dar 10 mlrd. eurų (apie 35 mlrd. litų), skelbia „EuObserver“.

„Gelbėjimo antradienį“, kaip kai kurie pavadino šią dieną, kalbėdamas B. Lenihanas teigė, kad šalies bankų sektorius yra „tikrai šokiruojantis” ir pasmerkė bankus, kad šie „greitai ir palaidai“ žaidė su šalies ekonomika.

Paskelbti skaičiai žymi svaigaus Airijos finansų istorijos laikotarpio, kurio metu bankai laisvai ir be jokių klausimų skolino statybų vykdytojams, kulminaciją.

Po finansų krizės, paaiškėjus blogų nuosavybės paskolų dydžiui, Airijos vyriausybė nusprendė įkurti „blogą banką” – Nacionalinę turto valdymo agentūrą“ (NAMA) – kad padengti penkių valstybės kreditorių nuostolius.

Nuo tada, Airijos vyriausybė bando nustatyti juodosios skylės Airijos bankų paskolų knygose dydį.

NAMA vadovas Brendanas McDonaghas teigia, kad dėl 2004 m. ir 2008 m. išduotų nuosavybės paskolų įvyko „sprogimas“ paskolų knygose. „Visi geros bankininkystės ir skolinimo principai buvo išmesti pro langą“, - teigė B. McDonaghas.