Tarptautinės bendruomenės pastangos per pastaruosius dešimt metų infekcijų prevencijai ir gydymui Subsacharinėje Afrikoje davė apčiuopiamų rezultatų – su AIDS susijusių mirčių skaičius šio regiono šalyse ženkliai sumažėjo.
Mėginant sustabdyti mirčių nuo lengvai išvengiamų ligų skaičiaus augimą, pagrindiniai vystymosi donorai 2002 m. nutarė įsteigti Pasaulinį kovos su AIDS, tuberkulioze ir maliarija fondą – tarptautinį finansinį mokėjimų centrą prevencijos ir gydymo rėmimui.

Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2001-2011 m. Etiopijoje užfiksuotas žmonių, mirštančių nuo AIDS, skaičiaus mažėjimas 46 %. Botsvanoje šis skaičius nukrito 77 % per tą patį periodą, o Zimbabvėje – 61 %.

Tačiau Rytų Europos situacija visai kitokia.

Pasaulinio fondo ekspertas Rytų Europai Nicolasas Cantau sakė „Euractiv“, kad, nors ŽIV dažniausiai perduodamas nesaugaus sekso metu arba motinų – naujagimiams, Rytų Europoje infekcija plinta tarp narkomanų per nešvarias adatas.

„Todėl be galo svarbus yra tikslingas darbas su, kaip mes ją vadiname, paveiktąja populiacija: vartojančiais narkotikus, vyrais, turinčiais lytinių santykių su vyrais bei sekso industrijos darbuotojais bendrąja prasme,“ – sako N. Cantau.

Nors apsikrėtusiųjų skaičius Rytų Europoje mažas lyginant su Afrika, žmonių, mirštančių nuo komplikacijų susijusių su AIDS, procento augimas yra didelis.

2011 m. Ukrainoje mirė 21 000 žmonių sergančių AIDS; lyginant su 9 000 mirčių 2001 m. tai – 144 % augimas.

2001 m. Baltarusijoje buvo 100 su AIDS susijusių mirčių, o 2011 m. šis skaičius jau siekė 1 100 ir sudarė 1 100 % augimą.

ES narėse Bulgarijoje ar Rumunijoje, taip pat ir buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose – Armėnijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Kazachstane ir Kirgizijoje – su AIDS susijusių mirčių skaičius išaugo daugiau nei 200 % per laikotarpį nuo 2001 m. iki 2011 m.