Kalbėdamas per kasmetinį Merų konventą, kino aktorius bei aplinkosaugininkas A. Schwarzeneggeris sukėlė audringus plojimus, kai pareiškė, jog tikroji drama vyksta ne Holivudo filmuose, bet klimato pokyčiuose.

„Jeigu nieko nedarysime, iki šio amžiaus pabaigos oro temperatūra nuo 3,6 laipsnio pagal Celcijų pakils iki 5,3 laipsnio. Šiuos pokyčius jau matome Kalifornijoje. Gaisrų sezono jau nebėra. Gaisrai kyla ištisus metus“, - teigė jis, pridurdamas, kad iki 2011 metų, kai jis tebėjo gubernatoriaus pareigas, įsiplieksdavo apie 2 tūkst. miškų bei krūmynų gaisrų.

A. Schwarzeneggeris taip pat paskelbė apie savo organizacijos „Regions of Climate Action (R20)“ („Klimatų veiksmų regionai“) bei Merų konvento bendradarbiavimą.

R20 yra nevyriausybinė organizacija, kurią jis įkūrė 2010 metų lapkritį. Jos tikslas - suvienyti valstybinio ir privataus sektoriaus pastangas kuriant „žaliąją ekonomiką“.
Arnoldas Schwarzeneggeris lankėsi Briuselyje

„Mąstykime kitaip“

A. Schwarzeneggeris atidavė duoklę velioniui „Apple“ įkūrėjui Steve`ui Jobsui, teigdamas, jog stengiasi vadovautis jo devizu „Mąstyk kitaip“. Kaip pavyzdį jis pateikė savo paties sprendimą tapti kino aktoriumi, nepaisant to, kad buvo austrų kilmės ir turėjo sunkiai ištariamą pavardę.

Jis taip pat teigė mąstęs kitaip, kai jam, ėjusiam Kalifornijos gubernatoriaus pareigas, buvo pasiūlyta palaukti, kol Jungtinių Valstijų vyriausybė patvirtins savo politiką dėl klimato kaitos. Priešingai jis pasielgęs ir tuomet, kai sulaukė siūlymų nesaugoti aplinkos ir suteikti postūmį ekonomikai.

Pasak A. Schwarzeneggerio, veikiausiai dauguma žmonių mano, jog geriausias būdas kovoti su klimato kaita yra priimti naują tarptautinį susitarimą - Kijoto protokolą 2, pavadintą pagal susitarimą, kuris įsigaliojo 2005 metais ir kurio galiojimas baigsis 2020 metais.

„Man patinka tęsiniai“, - sakė aktorius, vaidinęs trijose iš keturių veiksmo filmo „Terminator“ („Terminatorius“) dalių. Tačiau nuaidėjus juokui, jis pareiškė, jog užuot laukęs, jis mąstys kitaip ir skatins imtis veiksmų vietos vyriausybės lygiu.

2006 metais A. Schwarzeneggeris pasirašė pionierišką klimato kaitos ir švarios energijos įstatymą, žinomą kaip AB-32. Jo esmę sudaro agresyvi apribojimų programa iškastinio kuro taršai.

Jis sakė, kad „senamadiškas būdas“ yra laukti, kol centrinė vyriausybė nuspręs ir priims specialų įstatymą. Tačiau „Kalifornijos standartus“, kurie buvo priimti jo valdymo laikotarpiu nuo 2003 iki 2011 metų, patvirtino dar 14 valstijų. Jie taip pat tapo pagrindu Jungtinių Valstijų įstatymui, kurį prezidentas Barackas Obama pasirašė 2009 metų gegužę, paaiškino A. Schwarzeneggeris.

„Patikėkite, yra naujoviškas būdas judėti į priekį - regioninis lygmuo, kuris papildo nacionalinį ir tarptautinį lygmenį“, - teigė jis, galvoje turėdamas rajonų ir miestų valdžią. Jis taip pat tvirtino, jog „geriausi veiksmai“ istorijoje visuomet prasidėdavo nuo liaudies lygio.

„Nė vienas iš jų neprasidėjo nuo sostinės“, - sakė jis, pateikdamas Austrijos miesto Giusingo pavyzdį. Giusingo merui Peteriui Vadaszui sunkiai sekdavosi patenkinti miesto energijos poreikius, kol jis įvykdė „žaliosios energijos revoliuciją“, pasitelkdamas atsinaujinančių energijos šaltinių projektus.

Dabar, anot A. Schwarzeneggerio, „Giusingas teikia įkvėpimą visai šaliai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)