37 metų advokatas A. Navalnas per pastaruosius trejus metus tapo tikra rakštimi Rusijos elitui – savo tinklalapyje navalny.ru jis vis skelbia korupciją atskleidžiančią medžiagą.

Antradienį jis ir jaunų teisininkų komanda atskleidė slaptos Vladimiro Jakunino verslo imperijos schemą. V. Jakuninas – valdžios tarnautojas, valdantis valstybinę geležinkelių bendrovę „Rusijos geležinkeliai“. Remiantis A. Navalno komandos surinkta informacija, „Rusijos geležinkeliai“ perpumpavo milijonus sąžiningų mokesčių mokėtojų pinigų į verslus, priklausančius V. Jakunino žmonai ir dviem sūnums. Konkrečiai kalbama apie viešbučių tinklų, nekilnojamojo turto ir laivybos projektų finansavimą iš valstybės lėšų.

Tačiau V. Jakunino veikla slepiama po daugybe užsienyje veikiančių bendrovių, dauguma kurių registruotos Europos Sąjungai (ES) priklausančiame Kipre.

A.Navalnas šią informaciją, surinktą iš įvairių atvirų šaltinių, pavyzdžiui, bendrovių registro, paviešino antradienį, baimindamasis, jog penktadienį turės sėsti į kalėjimą.

ES diplomatai, nuodugniai sekantys A. Navalno bylą, yra ne kartą sakę, jog teismo procesas – farsas. Tačiau teisėjas, kuris savaitės pabaigoje ir skelbs nuosprendį A. Navalno byloje, per visą savo karjerą dar nei karto neišteisino nei vieno teisiamojo.

„EUobserver“ A. Navalnas sakė, jog dažnai pasikartojantys ES teiginiai, esą Rusijoje įstatymai neturi galios, yra „geras požiūris“. Tačiau tikimybę, jog tokios pastabos paskatins teigiamus pokyčius, teisiamasis advokatas vertina gana „skeptiškai“.

A.Navalnas ragina ES pareigūnus padėti Rusijos žmonėms, praktiškai pritaikant įstatymų bazę ES valstybėse narėse. Kitais žodžiais tariant, neleisti nusikaltėliams iš Rusijos naudotis Europos bankais ir verslo struktūromis, siekiant piktavališkų tikslų.

Pažymėdamas, jog šiuo metu Europolas, Europos Komisija ir šešios atskiros Sąjungos valstybės narės tiria pinigų plovimo schemą, siejamą su Sergejaus Magnickio mirtimi, A. Navalnas sakė: „Šis darbas labai svarbus“.

„Vogti pinigai buvo išgabenami iš mano šalies ir reinvestuojami Europoje... Jeigu Komisija ir Europolas savo darbą atliks tinkamai, bus sukurtas labai svarbus precedentas“, - teigia A. Navalnas. Jis teigia, jog ES turėtų eiti dar toliau ir parengti naujus teisinius reikalavimus investicijoms iš Rusijos.

„Geriausia strategija būtų papildoma kovos su korupcija schema Europos ir Rusijos projektams, ypač tiems, kurie susiję su energetikos sektoriumi... Didžiųjų Rusijos korporacijų įgyvendinami projektai turėtų būti tikrinami pagal kovos su korupcija schemas, panašias į vertinimus, kurie atliekami dėl poveikio aplinkai (pavyzdžiui, vamzdynų projektams)“, - paaiškino A. Navalnas.

A.Navalnas teigia „pritariantis“ bendriems ES ir Rusijos bendrovių projektams, tačiau pridūrė: „Verslo bendradarbiavimas ir galimybių pinigų plovimui bei nešvarių pinigų investavimui ES suteikimas – skirtingi dalykai“.