„Mes manome, kad radome būdą, kaip pakelti šiuos klausimus į aukštesnį lygį Briuselyje esančiose institucijose”, - Jekaterinburge įvykusios bendros spaudos konferencijos su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu metu teigė A. Merkel.

„Tai nėra prieš nieką nukreipta, - pridūrė A. Merkel – Siekiant išvengti konfliktų, mums reikia intensyvaus dialogo. Jei tam tikros problemos nebus išspręstos, iš jų kils didesni konfliktai”.

Rusijos santykiai su Vakarais pasiekė kritinį tašką 2008 m., kai įvyko trumpas Rusijos karas su Gruzija. Nepaisant neseniai pastebėto santykių atšilimo, saugumo klausimų atžvilgiu Rusijos ir Vakarų pozicijos skiriasi.

D. Medvedevas įtikinėja, kad „nauja Europos saugumo struktūra” turėtų pakeisti NATO, kurį Maskva traktuoja kaip pasenusią Šaltojo karo laikų instituciją, bet JAV ir jos sąjungininkės Europoje nerodo didelio susidomėjimo šiuo pasiūlymu.

Kiek anksčiau Rusija ir Vokietija pasižadėjo stiprinti ekonominius ryšius, o D. Medvedevas pareiškė, kad ateityje didžiausia Europos ekonomika bus „pagrindiniu” Maskvos partneriu.