Kaip rašo BBC, šiuo metu daug dėmesio skiriama A. Lukašenkos nurodymui patikrinti informaciją dėl to, kad nuostoliai, kuriuos, teismo teigimu, padarė žmogaus teisių gynėjas Alesis Beliackis, jau yra atlyginti.

„Tai svarus argumentas. Kalbama ne apie politiką ar paties A. Beliacikio pozicijas. Prisiekiu jums, aš jo nepažinojau, nepažįstu jo ir dabar“, - pareiškė A. Lukašenka.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos „Vesna“ vadovas ir Tarptautinės žmogaus teisių federacijos vicepirmininkas A. Beliackis buvo nuteistas kalėti prieš dvejus metus. Jam pateikti kaltinimai dėl pajamų slėpimo ypatingai dideliu mastu.

Priežastimi pradėti baudžiamąjį persekiojimą tapo A. Beliackio sąskaitos kaimyninių Lietuvos ir Lenkijos bankuose. Šios lėšos, kaip A. Beliackis teigė teisme, buvo naudojamos išskirtinai tik žmogaus teisių gynimo veiklai bei buvo jo asmeninės lėšos.

„Sumokėk, galbūt paleisime iš kalėjimo. Jis gi nenori sumokėti. Mano, kad tuoj ateis Europos Sąjunga (ES), paguldys A. Lukašenką kaip varlę, užlips jam ant krūtinės, A. Lukačenka persigalvos ir A. Beliackį paleis iš kalėjimo. Taip nebus, teks sumokėti pinigus“, - dar prieš paskelbiant nuosprendį kalbėjo A. Lukašenka.

Kolegos, draugai ir nerimaujantys dėl žmogaus teisių gynėjo likimo žmonės surinko visą teismo priteistą sumą ir ją pervedė į nurodytas valstybines sąskaitas dar kasacinio nuosprendžio apskundimo stadijoje.
„Keista, kad A. Lukašenka nieko apie tai nežinojo. Jo dabartiniai samprotavimai dėl oponentų likimo patvirtina tai, kad jis kuo puikiausiai informuotas dėl to, kas vyksta“, - patikino A. Beliackio bendražygis iš žmogaus teisių gynimo organizacijos „Vesna“ Valentinas Stefanovičius.

A. Lukašenka šį kartą pažadėjo, kad kai informacija dėl nuostolių kompensavimo bus patvirtinta, bus svarstoma galimybė pritaikyti A. Beliackiui amnestiją.

Remiantis įstatymais, žmogaus teisių gynėjas, praleidęs daugiau nei pusę tesimo skirto įkalinimo laiko, turi teisę prašyti amnestiją.

Įkalinto buvusio kandidato į Baltarusijos prezidentus politiko Nikolajaus Statkevičiaus, kuris buvo suimtas po mitingo, surengto prezidentinių rinkimų dieną – 2010 m. gruodžio 19 d., nuteisto kalėti šešerius metus, sąlyga išlaisvinimui A. Lukašenka nurodė prašymą pritaikyti amnestiją.

„Gali nerašyti, kad esi kaltas“, - pridūrė A. Lukašenka.

„Galbūt tai padarysim“, - kalbėdamas apie amnestijos perspektyvas pareiškė A. Lukašenka.

N. Statkevičius aršiai kritikavo A. Lukašenkos politiką ir veiksmus per savo priešrinkiminę kampaniją 2010 m. Remiantis duomenimis iš šio politiko įkalinimo vietų, jis atsisako rašyti prašymą suteikti amnestiją.

Žiežirbos tarp A. Lukašenkos ir V. Putino

Analitikų manymu, A. Lukašenka priverstas kalbėti apie suimtų politinių oponentų išlaisvinimą dėl artėjančio ledo ritulio čempionato, kuris Baltarusijoje įvyks šių metų gegužės mėn.

Vakarų valstybių politikai ir žmogaus teisių gynėjai ragina boikotuoti šį čempionatą dėl nuolatinių žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje bei reikalauja nutraukti opozicijos lyderių ir aktyvistų persekiojimą.

Tačiau A. Lukašenka teigia, kad „vakariniame fronte“ oficialusis Minskas pasiekė permainų.

„Pastaruoju metu mes vieni kitų nepuolame, pradėjome kalbėtis. Galbūt mes nesėdime prie bendro stalo ir neaptariame problemų, tačiau mezgasi dialogas, o tai jau yra gerai“, - patikino A. Lukašenka.
Tuo tarpu tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir A. Lukašenkos kartais kyla žiežirbų.

„Mes su V. Putinu palaikome labai draugiškus santykius, tačiau kartais tarp mūsų kyla žiežirbų. Mes abu galime vienas kitam viską sakyti tiesiai, be užuolankų“, - samprotavo A. Lukašenka.

Rusijos pažadas suteikti 2 mlrd. JAV dolerių (5,1 mlrd. litų) paskolą Rusijos statomai Baltarusijos AE, A. Lukašenkos nuomone, puikus šio broliško bendradarbiavimo pavyzdys.