Nenuostabu, kad Europoje daug keistų dalykų, kuriuos galima aptarti. Čia pateikiami septyni įdomiausi faktai apie Europą.

1. Stambulas – miestas, jungiantis du žemynus
Stambulas

Nuo senovės laikų, Konstantinopolis jungė Aziją ir Europą per Bosforo sąsiaurį. Stambulo vardas miestui suteiktas 1930 m. ir tai yra vienintelis miestas pasaulyje, kuris sujungia du žemynus, o turistai turi galimybę pusryčiauti Azijoje, o kavą gerti jau Europoje. Per ilgą savo gyvavimo laiką, Stambulas buvo kelių imperijų sostine. Napoleonas Bonapartas yra pasakęs, kad „jei žemė būtų viena valstybė, Stambulas būtų jos sostine.“

2. Europoje stūkso žymiausi ir aktyviausi ugnikalniai pasaulyje
Vienas iš Etnos ugnikalnio kraterių.  Sicilija

Etna yra didžiausias aktyvus ugnikalnis Europoje, įsikūręs Italijos pietuose, Sicilijoje. Virš 3352 m aukščio Etnos kalnas yra vienas aktyviausių ugnikalnių pasaulyje. Šio ugnikalnio išsiveržimai žinomi nuo senovės, net 1500 pr. Kr. minimas ilgiausias vulkano išsiveržimų periodas. Kiti pasaulyje žinomi dėl savo stiprių išsiveržimų ugnikalniai: Stromboli (kaip sako ekspertai, vienintelis aktyvus ugnikalnis kontinentinėje Europoje), Vezuvijus (žinomas dėl to, kad sugriovė Pompėją) ir Vatnajökull (Europos didžiausias ledynas, esantis Islandijoje).

3. Mažiausia ir didžiausia šalis pasaulyje
Vatikanas

Europoje yra tiek pasaulio mažiausia šalis – Vatikanas, tiek ir didžiausia – Rusija. 17 kvadratinių milijonų kilometrų, kuriuos Rusija užima, sudaro 11,5 % Žemės teritorijos. Tuo tarpu Vatikanas užima vos 0,44 kvadratinių kilometrų bei įeina į UNESCO pasaulio paveldą ir yra vienintelis objektas, apimantis visą valstybę.

4. Europos žemyno pavadinimas ir jo prieštaringa kilmė

Europė – gražioji graikų mitologijoje aprašoma finikiečių princesė, karaliaus Agenoro duktė. Pakerėtas jos grožio, Dzeusas (vyriausiasis iš dievų) sugalvojo ją pagrobti, todėl pasivertė į didingą baltą jautį. Europa užšoko ant jaučio ir Dzeusas nugabeno ją į Kretą, kur jis atsivertė atgal į savo pirminį pavidalą.

Žemė, į kurią princesė buvo nugabenta, gavo jos vardą. Kalbant apie etimologiją, Europos vardas yra neaiškios kilmės – vieni jį kildina iš semitų kalbos, kiti – iš keltų ar graikų. Viena hipotezė kalba apie tai, kad šis pavadinimas kilo iš graikų žodžio, reiškiančio plitimą („eur“), ir žodžio, reiškiančio akį („op“, „opt“), kuriuos sujungus ir gavosi „Europa“.

5. Viduržemio jūra buvo dykuma
Viduržemio jūra

Per pastaruosius 40 metų mokslininkai rado įtikinamų įrodymų, kad Viduržemio jūra buvo visiškai išgaravusi prieš šešis milijonus metų – tas periodas vadinamas „Mesinos druskingumo krize“. Gibraltaro sąsiauris buvo visiškai užsivėręs, paversdamas Viduržemio jūrą didžiuliu druskingu ežeru, kuris vėliau išgaravo. Jei Gibraltaro sąsiauris ir Sueco kanalas kada nors vėl užsivertų, Viduržemio jūra vėl visiškai išgaruotų vos per tūkstantį metų.

6. Didingosios imperijos užgimė Europoje

Daugelis didžiųjų imperijų mūsų istorijoje užgimė Senajame žemyne. Britų imperija kadaise buvo didžiausia pasaulyje. Buvo sakoma, kad šioje imperijoje „saulė niekada nenusileidžia“, nes kažkuriose jos teritorijose visą laiką švietė saulė. Kitos žymios kolonijinės imperijos – Ispanijos, Rusijos, Prancūzijos, Portugalijos ir, žinoma, Romos imperija, apibūdinama kaip „moderniosios civilizacijos lopšiu“ – visos jos turėjo pradžią toje pačioje geografinėje zonoje.

7. Gyvenvietės su ilgiausiais pavadinimais

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch – oficialus kaimo Velse pavadinimas, tačiau dažniausiai naudojamas vienas iš šio pavadinimo trumpinių – Llanfair PG.

Susidedantis iš 58 raidžių, jis yra laikomas ilgiausiu pavadinimu Europoje bei įeina į trejetuką ilgiausių pasaulyje. Kitos vietovės, turinčios panašaus ilgumo pavadinimus: Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä Suomijoje, Siemieniakowszczyzna Lenkijoje ir Newtownmountkennedy Airijoje.