Kaip rašo www.phototopic.ru, siaubą keliantys požemiai slepia daugybę paslapčių bei mįslių. Tačiau katakombos atvėrė istorikų akis į to laikmečio religiją, atskleisdami daugybę faktų apie papročius ir religinius ritualus. Siūlome žvilgtelti į 10 labiausiai šiurpą keliančių Europos kriptų.

1. Kaulų namai Halštate, Austrija

Šalia vaizdingų miškų ir žydrų ežerų įsikūręs miestelis, kuriame yra kambarys, pilnas kaukolių. XII a. čia buvo katalikų bažnyčia, kur lankėsi monarchai bei buvo prižiūrimos vietines kapinaites. Čia taip pat buvo ir kambarys su 1 200 kaukolių. Šis kambarys pildėsi kaukolėmis, nes senus kapus iškasdavo tam, kad būtų palaidoti nauji palaikai.

2. Evoros kaulų bažnyčia, Portugalija

Nedidelė koplyčia, esanti šalia įėjimo į bažnyčią – tai žymiausias šio miestelio paminklas. Savo pavadinimą ji gavo dėl to, kad sienos joje nukabinėtos kaulais ir kaukolėmis. Visi palaikai atidžiai atrinkti ir organizuota tvarka sudėlioti į vientisą paveikslą. Čia ilsisi apie 5 000 asmenų palaikai.

3. Palermo kapucinų katakombos, Italija

Jei kada svajojote pamatyti mumifikuotą kūną be holivudinių specialių efektų, siūlome būtinai apsilankyti Kapucinų vienuolyne. Prieš 350 metų atrastose katakombose yra mažiausiai 8 000 skirtingo amžiaus ir kilmės asmenų palaikai. Paskutinioji čia palaidota dvejų metų Rosalia Lombaro, kurią vietos gyventojai praminė Miegančiąja gražuole.

4. Osuarijus netoli Kurna Horos, Čekija

Tai kaulų koplyčia, kurioje, pagal skirtingus paskaičiavimus, ilsisi nuo 40 iki 70 tūkst. asmenų palaikai. Kaulai sudėti šviestuvų, suolų, lentynų, baldų ir kitų daiktų pavidalu. Tai viena iš gausiausiai turistų lankomų Čekijos vietų.

5. San Bernardino ale Osa, Milanas, Italija

Tai bažnyčia Milane, žinoma dėl čia esančios kriptos. 1210 m., kapinėse nebeliko vietos, todėl bažnyčioje buvo pastatyta kripta, kur buvo dedami mirusių gyventojų palaikai. Ši kripta išpuošta paveikslais ir freskomis, o nišos ir durys puoštos kaulais.

6. Šv. Mergelės Marijos bažnyčia, Roma, Italija

Tai požeminė kapucinų kripta, kurioje saugomi 4 000 vienuolių palaikai. Žemė čia buvo gabenama iš Jeruzalės.

7. Brno kripta, Čekija

Tai didžiulis osuarijus, dalinai įkurdintas po Šv. Jokūbo bažnyčia. Čia ilsisi amžinojoje 50 000 žmonių palaikai. Tai antrasis pagal dydį osuarijus Europoje. Kripta buvo atverta lankytojams 2012 m.

8.Kaulų katedra, Otrantas, Italija

Ant katedros sienų iškabinti 800 kankinių palaikai, kuriems buvo nukristos galvos, kai miestą užgrobė Muhamedas II.

9. Kaulų bažnyčia, Czermina, Lenkija. 

Pastatyta 1776 m., nedidelė barokinio stiliaus bažnyčia tapo 3 000 asmenų palaikų amžinojo poilsio vieta. Po bažnyčios grindimis yra bendras kapas, kur ilsisi dar 21 000 žmonių palaikai, kurie žuvo 30 metų karo, maro laikais ar mirtinai sušalo.

10. Paryžiaus katakombos, Prancūzija 


Be jokios abejonės, tai pats žymiausias ir didžiausias osuarijus pasaulyje. Nuo XVIII a. vargingai gyvenę žmonės negalėjo sau leisti būti palaidoti perpildytuose Paryžiaus ir aplinkinėse kapinėse, kurios tapo miesto ligų skleidėjomis. Buvo priimtas sprendimas, kad mirę gyventojai bus laidojami po miestu esančiuose tuneliuose. Iš pradžių kaulai buvo sukraunami, vėliau miesto valdžia suprato, kad, sutvarkius šią vietą, čia galima būtų privilioti turistus.