Esu tarptautinės politinės ekonomijos studentas Karališkoje kolegijoje, Londono universitete (King's College, University of London), ir šį pavasarį baigiau pirmą savo studijų kursą, po kurio nusprendžiau grįžti į plačiuosius ekranus atlikdamas pagrindinį vaidmenį filme „Sėlinantis tigras – tūnantis stažuotojas“, kuriame vaidinu jauną, bet nuožmų ir ryžtingą praktikantą Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Komunikacijos skyriuje. Kadangi teatrus ši kino juosta pasieks dar negreitai, mes kartu su keliais antraplaniais veikėjais nusprendėme patiems nekantriausiems gerbėjams atskleisti pikantiškas detales apie filmo kūrimą „iš vidaus“.

Filmavimas vyksta dar vos porą savaičių, tačiau jau dabar akivaizdu, jog ši kino juosta patiks ir mažiems, ir dideliems. Mano herojus nuo pat filmo pradžios yra įmetamas į veiksmo sūkurį – jam pavedama atlikti visų Europos informacinių centrų Lietuvoje informacijos sklaidos ir socialinės žiniasklaidos analizę, sukurti buvusių Jaunimo Europos komandos narių tinklą ir pan.! Mano herojui viskas nauja ir ganėtinai keblu, tačiau jam netrūksta entuziazmo ir jis visas užduotis įveikia nepriekaištingai (daugiau ar mažiau). Tiesa, nepagalvokite, kad visas veiksmas šioje kino juostoje vyksta viename kabinete.

Jame yra ir ne ką mažiau tikro veiksmo. Štai vieną rytą mano herojaus el. pašto dėžutę pasiekia laiškas iš Briuselio, kuriame jis yra kviečiamas dvi dienas praleisti dirbant Diane Schmitt, Europos Komisijos Imigracijos ir integracijos skyriaus vadovės, asistentu Lietuvoje vykstančiame strateginio imigracijos, sienų apsaugos ir prieglobsčio komiteto suvažiavime. Jame su atstovais iš 28 Europos Sąjungos šalių bus svarstomi klausimai ir problemos, susijusios su imigracija iš trečiųjų šalių. Nors stažuotė Europos Komisijos atstovybėje ir neatlygintina, retai kur gausi galimybę po įtemptų susitikimų pavakarieniauti prie vieno stalo su Graikijos, Italijos, Norvegijos, Šveicarijos ir Bulgarijos teisingumo ir vidaus reikalų ministerijų atstovais. O kur dar vaizdo konferencijos su Briuseliu apie derybas dėl transatlantinės laisvosios prekybos sutarties tarp ES ir JAV... Trumpai tariant, mano herojus pasineria į veiksmą visa galva, o aš, būdamas politikos ir ekonomikos studentu, mėgaujuosi atlikdamas jo rolę.

Žinoma, tai nereiškia, jog visa kino juosta yra be galo rimta ir vietos juokui ir šypsenoms ten nėra. Viso filmo metu nuotaiką skaidrins įspūdingi garso takeliai. Dar vakar filmavome sceną, kurioje skambant garsiajam hitui „Macarena“ mano herojus, pasidabinęs Kalėdų senelio kepuraite ir raudonomis girliandomis, šoka ant kėdės, o likę stažuotojai laksto aplink ir pučia burbulus. Geros nuotaikos čia netrūksta.

Tačiau likusias detales dar palaikysiu. Nemėgstu, kai filmų anonsai apie patį filmą atskleidžia per daug ir jis tampa nuspėjamas, todėl pasistengsiu to nedaryti ir pats. Sužinojote, su kokiomis įvairiomis užduotimis susiduria stažuotojai, o dabar laukite kito įrašo, kuriame prasitarsiu apie Christine Lagarde (Tarptautinio valiutos fondo vadovės) pasirodymą.

Parengė Giedrius Daubaris. Įrašo autorius - Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje stažuotojas.