Apie patirtį Jaunimo Europos komandoje (JEK), veiklas, įgytus įgūdžius ir naudą kalbamės su šios komandos alumni – Žygimantu Zabieta.

Daug pasirinkimo kelių

Pasakodamas apie savo veiklą, Žygimantas svarsto, ar pateisino JEK lūkesčius. „Komandos nariai, kurie gyveno mažesniuose miesteliuose, veikė tikrai aktyviai: organizavo renginius, bendradarbiavo su kitomis ES organizacijomis, bibliotekomis ir pan. Vilniuje viskas kiek kitaip: čia yra Europos Parlamento Informacijos biuras ir Europos Komisijos atstovybė, jie turi savo išteklius, jiems nereikia pagalbos kaip mažesniuose miestuose, kur nėra daug galimybių patraukliai skleisti informaciją apie ES“, - teigia JEK alumni.

Žygimantas savo, kaip JEK nario, veiklas ir projektus derino su kitais užsiėmimais. Pavyzdžiui, vesdavo įvairias paskaitas. „Per metus turėdavau 15-20 paskaitų įvairiose Lietuvos mokyklose. Pasakojau, kaip veikia ES, ką jaunimas turi žinoti apie tai. Taip pat daug bendradarbiavau su Lietuvos moksleivių sąjunga, kurių rengiamuose forumuose irgi skaitydavau paskaitas šiomis temomis“, - prisimena pašnekovas.

Veikla padėjo pasirinkti

Žygimantas neabejoja, kad buvimas jaunimo organizacijoje gali duoti net labai daug naudos. Ypač jei stengiesi ir nebijai ieškoti kažko naujo. „Ką man davė JEK? Skaitydamas paskaitas, tobulėjau prieš auditoriją. Užmezgiau pažinčių, ryšius su buvusiais JEK nariais palaikau ir dabar. Vykau į Briuselį, kur dar labiau supratau, kaip veikia ES. Įgijęs patirties, galiausiai nusprendžiau nesieti savo gyvenimo su... ES institucijomis. Kad ir kaip tai būtų juokinga, veikla JEK mane nuo to atkalbėjo, bet gerąja prasme. Pamačiau, kad daug gero ES labui galiu padaryti nedirbdamas Briusely“, - atvirai pripažįsta tarptautinius santykius ir politikos mokslus studijavęs vaikinas, šiuo metu ir toliau sėkmingai skaitantis įvairias paskaitas.

JEK - milžiniškų galimybių laukas

Svarstant tai, kodėl jaunimas turėtų aktyviai dalyvauti kuo įvairesnėje veikloje, Žygimantas neabejoja: šiandien jaunimas įgauna labai daug nereikalingų teorinių ir praktinių žinių, kurių galiausiai visai neprireikia darbo rinkoje. „Darbo rinkai reikia žmonių, kurie nedaro elementarių klaidų, kurie žino, kaip parašyti gerą pranešimą spaudai, suorganizuoti renginį ir t. t. JEK suteikia jaunimui, ypač iš regionų, didžiules galimybės veikti, organizuoti. Taip įgauni didelę patirtį ir didelį pranašumą prieš tuos, kurie nieko neveikia.“

„Think global, act local“

Žygimanto linkėjimai būsimiems JEK nariams labai konkretūs. „Think global, act local“ arba linkėčiau, kad naujieji JEK nariai įgytų žinių, kaip planuoti ir įgyvendinti projektą, kaip sudaryti biudžetą, kaip padaryti, kad gyvenvietėj, kur gyvena 14 tūkstančių žmonių, į renginį ateitų vienas tūkstantis žmonių. Jaunimas šioje komandoje to ir išmoksta. Palinkėčiau drąsiai imtis iniciatyvos, nebijoti klysti, daryti, stengtis užsibrėžti kuo didesnių tikslų, nes viskas yra įmanoma, ypač JEK, kurioje jaučiamas užnugaris iš vyresnių. Priklausyti didelei Europos šeimai yra labai svarbus dalykas. Taip pat labai svarbu, kad jaunimas suprastų ir įsigilintų, kokia apskritai yra ES prasmė, nebijotų kritikuoti didžiųjų valstybių, pabandytų suvokti, ko iš tiesų reikia Lietuvai. Moksleivis, kuris patenka į JEK, gauna milžinišką tokių žinių bagažą. Linkiu tuo pasinaudoti“, – pasakoja Žygimantas.