Ką daro Europos Parlamentas, kad padėtis pasikeistų?

„Mūsų pareiga – užtikrinti, kad krizė neatimtų iš jaunų europiečių ateities, – kalbėjo EP pirmininkas M. Schulzas Sąjungos šalių lyderiams 2012 metų pabaigoje. – Atsižvelgiant į katastrofiškai didelį jaunimo nedarbo lygį būtina siekti užimtumo garantijų jaunimui.“

Reaguodami į šį raginimą valstybių narių vadovai 2013 metų birželį patvirtino kovos su jaunimo nedarbu planą, pagal kurį jaunimo užimtumo iniciatyvoms finansuoti 2014–2016 m. bus skirta 6 mlrd. eurų.

Kur ieškoti darbo?

Tiems, kurie savo ateitį sieja su darbu Europos Sąjungos institucijose, verta atkreipti dėmesį į darbo skelbimus, kuriuos publikuoja ES institucijos, ir bandyti laimę tol, kol pavyks.

Štai, pavyzdžiui, Europos Parlamente (EP) dirba 6000 žmonių iš ES šalių narių. EP kaip ir kitos Europos Sąjungos (ES) institucijos ieško naujų darbuotojų skelbdamas konkursą. Vykdomi skirtingi konkursai, todėl galite pretenduoti į skirtingas – administratorių, teisininkų lingvistų, vertėjų žodžiu, vertėjų raštu, asistentų, sekretorių, kvalifikuotų darbuotojų - darbo vietas.

Pranešimai dėl skelbiamų konkursų publikuojami Oficialiame Europos Sąjungos žurnale (OJEU) ir valstybiniuose laikraščiuose. Norėdami gauti informaciją dėl skelbiamų konkursų bei planinių grafikų, užeikite į Europos Sąjungos personalo atrankos tarnybos svetainę (EPSO).

ES darbuotojų darbui keliami reikalavimai nustatyti ES pareiginėse nuostatose.

Periodiškai užsukite į EPSO internetinę svetainę ir būtinai rasite tai, ko ieškote.

Taip pat vertėtų peržiūrėti su Europos reikalais susijusių darbų skelbimus, kuriuos galima rasti adresu http://www.eurobrussels.com/.

Jei šiuo metu nėra jokių pastovaus darbo skelbimų, nenusivilkite. ES reikia darbuotojų laikinoms darbo vietoms užimti. Neretai tai puiki proga gauti puikių rekomendacijų, "užsikabinti" už darbo ir prasiskinti kelią naujoms galimybėms ir karjeros perspektyvoms.

Darbuotojai laikinam darbui gali būti priimami atlikti platų aukštos specializacijos reikalaujančių laikinų užduočių spektrą. Įdarbinimo trukmė svyruoja. Štai, pavyzdžiui, Europos Komisijoje (EK) maksimalus įdarbinimo periodas –6 metai. Laikinų darbuotojų atrankos paprastai atliekamos pačių institucijų ir agentūrų, o ne Europos personalo atrankos tarnybos, todėl kandidatams patariama reguliariai lankytis institucijų ir Europos Sąjungos (ES) agentūrų internetinėse svetainėse, jei juos domina tokie darbo pasiūlymai.

Paspaudę šią nuorodą turėsite galimybę susipažinti su šiuo metu siūlomomis laikinomis darbo vietomis.

 O štai jei domina stažuotės ES institucijose - tuomet visą reikalingą informaciją rasite čia.