Sveiki, aš – Kotryna, atlieku neatlygintiną stažuotę EK atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriuje. Šią vasarą pasirinkau ne parduoti, o investuoti – į save. Todėl čia kartu su kitais stažuotojais papasakosime apie neišdildomus įspūdžius iš Europos namų bei nuotykius Vilniuje.

O istorijų EK atstovybėje netrūksta. Svarbiausia, kad jos visos optimistiškos, linksmos ir įkvepiančios kaip ir iš čia su Europa bendraujantys žmonės. Netrūksta ir jaunatviško entuziazmo bei iniciatyvų, kurias padeda įgyvendinti keturi jaunieji atstovybės nykštukai – stažuotojai. O kadangi trečiajame Europos namų aukšte karalystė demokratiška, lankstytis karaliams netenka. Tiesiog patiems gera prisiliesti prie to, kas daugeliui atrodo tolima ir nesuprantama – tarsi pasaka. Tik mūsų vasaros pasaka apipinta kompiuteriais ir dokumentais, o rūmų erdvės – konferencijomis bei susitikimais.

Juk smagu tokiems nykštukams sudalyvauti savo rūmų – Europos namų – atidaryme. Įdomu akis į akį susitikti su tokiais mūsų karalysčių karalystės bajorais kaip Europos Parlamento Pirmininku Martinu Schulzu ar EK pirmininko pavaduotoja Viviane Reding. Juk ne kiekvienoje stažuotėje išgirsi padėkos kalbą iš lūpų, pristatančių naujus ES pilietybės ir žmogaus teisių įstatymus ar paspausi ranką demokratiškiausios Europos institucijos vadovui. Taip, skamba kaip pasaka 20-mečiam studentui, tačiau EK atstovybėje visa tai tampa realybe.

O štai pasidalinti džiaugsmu dėl Kroatijos įstojimo į ES turėjau proga su 20 žurnalistų iš Kroatijos, kurie viešėjo Lietuvoje susipažindami su ES lėšomis finansuojamais projektais. Dalintis nuomone su analitiškais bei kritiškais žurnalistais buvo smagu, o ir akademiškai naudinga. Galų gale – dabar žinosiu keletu žmonių daugiau Kroatijoje.

Taigi šios karalystės ribos nesibaigia Europos namuose – jos driekiasi per visą Vilnių, Lietuvą ir Europą. Vaizdo konferencijose su Briuseliu klausantis, kaip priimami sprendimai, bei spaudos apžvalgos analizuojant, už kokių kabliukų šį kartą užsikabino žurnalistai, – tai tik dalis įdomių pokalbių ir diskusijų, verdančių mūsų pilaitėje.

Keturi nykštukai džiaugiasi vasara, kuri leidžia prisiliesti prie milžinų.

O gal taip ir auga milžinai?

Parengė Kotryną Patapaitė. Įrašo autorė - Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje stažuotoja.