Tiesa, kai kuriems pareigūnams atostogos reiškia, kad darbinis telefonas turi būti nuolat įjungtas, arba kad gali tekti bet kada pasikeisti bilietą ir grįžti į Briuselį.

Liepą ir rugpjūtį iš Briuselio daugiau išvykstančiųjų nei atvykstančių. Rugpjūtis ypač tuščias viešbučiams, kuriuose dažniausiai gyvena į darbinius susitikimus atvykstantys pareigūnai. Kelias dešimtis Belgijos kelionių operatorių vienijančios organizacijos teigimu, keliaujančių srautai vasarą išauga kelis kartus.

„Dabar visi atostogauja tuo pačiu metu. Ne tik rugpjūtį – sakyčiau, liepą ir rugpjūtį. Yra ir kiti gražūs mėnesiai atostogauti – tai birželis ir rugsėjis, bet visos mokyklos dirba iki birželio pabaigos ir vėl atsidaro rugsėjo pradžioje, todėl tėvams nėra daug galimybių birželį važiuoti atostogų su vaikais“, – komentuoja Belgijos kelionių operatorių asociacijos prezidentas Claude`as Perignonas.

Nors Belgijoje didžiausi atostogaujančiųjų srautai liepą, eurobiurokratai masiškai ilsisi rugpjūtį: pustuščiai koridoriai, užrakinti kabinetai ir automatinis atsakymasapie atostogas į elektroninį laišką – taip atrodo įprastas rugpjūtis Europos Sąjungos institucijose.

Skaičiuojama, kad iš kone 30 tūkst. eruobiurokratų šį mėnesį į darbą eina tik kas penktas. Visi kiti ilsisi.

Lietuvos ambasadorius pripažįsta, kad dėl įtampos prasidėjus pirmininkavimui kai kuriems atstovybės darbuotojams reikia poilsio.

Be to, rugpjūtis skiriamas pasiruošti rudens sezonui, todėl atostogų diplomatai pakaitomis išleidžiami dviem savaitėms.

„Iš pradžių galvojom visai neimti atostogų, bet vis dėlto manome, kad dvi savaitės yra reikalingos. Reikia truputėlį apsiraminti po nemažai kam patirto liepos mėnesio šoko“, – kalbėjo Lietuvos nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje Raimundas Karoblis.

Tačiau įprasta, kad atsitikus nenumatytam įvykiui darbuotojai turi nutraukti atostogas. Nerašyta taisyklė, kad atsakingi pareigūnai Briuselį turėtų pasiekti vėliausiai per dvi paras, taip pat jie turi būti pasiekiami telefonu ištisą parą.

Tarkim, 2008-aisiais prasidėjus Rusijos–Gruzijos karui į Briuselį skubiai rinkosi užsienio reikalų ministrai, o prieš trejus metus dėl potvynių Vidurio Europoje atostogas teko atšaukti kai kuriems komisarams.

„Yra numatyta, jei kas nors atsitinka, kas ir kam turi paskambinti. Ar tai būtų direktoratų, ar skyrių vadovai – sistemos mašina veikia. Tokiose situacijas galima naudoti ir elektroninį paštą – juk gyvename XXI amžiuje. Apie įvykius gali būti informuotas tikrai greitai. Taigi, jei kyla nenumatytų įvykių, komisarai visada grįžta. Europa nėra tokia didelė, o Briuselis beveik centre“, – tikina Europos Komisijos atstovas spaudai Fredericas Vincent`as.

Eurobiurokratai sako, kad dirbantiems rugpjūtį darbo nebūtinai mažiau. Nors sumažėja skambučių ir elektroninių laiškų, esą dalį darbų tenka atlikti ir už atostogaujančius kolegas.