Tuo tarpu, kai didžioji Europos šalių dalis skiria apmokamas atostogas savo darbuotojams, JAV tokių įsipareigojimų neprisiima. Taip pat liūdnai atrodo ir situacija su motinystės atostogomis. Jungtinės Valstijos, Papua Naujoji Gvinėja bei Svazilandas yra vienintelės šalys pasaulyje, kuriose motinystės atostogų nėra iš viso.

Lyginant su didžiąja Vakarų pasaulio dalimi, darbuotojams Amerikoje tenka daugiausiai viršvalandžių.

Remdamiesi kasmetinių atostogų, vaiko priežiūros atostogų trukme bei darbo ir gyvenimo balansu, pateikiame Europos valstybių sąrašą, kur dirbti yra geriausia.

Vokietija

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) pateiktais statistiniais duomenimis, vokiečiai dirba tik 27,8 valandas per savaite, o tai vienas mažiausių darbo valandų skaičius tarp šalių, kurias tyrė EBPO. Nors galima būtų pamanyti, kad mažesnis darbo valandų skaičius turėtų reikšti žemesnį gyvenimo lygį, Vokietija šiai taisyklei tikrai nepaklūsta. Vokiečiai ne tik išlaiko aukštą gyvenimo lygį, Vokietijos ekonomika – viena stipriausių Europoje. Maža to, šios papildomos kassavaitinės valandos užtikrina geresnį darbo ir gyvenimo balansą.

Bulgarija

Pasaulyje yra nedaug valstybių, kuriose sąlygos vaikų auginimui geresnės nei Bulgarijoje. Bulgarai turi 410 dienų apmokamas motinystės atostogas, už kurias mokama 90 proc. motinos atlyginimo, o 45 dienos iš visų 410 privalo būti išnaudotos iki vaiko gimimo. Tėvai taip pat gali gauti antruosius vaiko priežiūros atostogų metus, už kuriuos mokamas minimalus atlyginimas. Antruosius metus vaiko priežiūros atostogų vietoje motinos gali eiti tėvas ar seneliai.

Prancūzija

EBPO duomenimis, prancūzai kasmet dirba beveik 200 valandų mažiau nei gyvenantys kitose valstybėse, tirtose EBPO. Prancūzija taip pat pirmauja apmokamų atostogų dienų skaičiumi – viso 40 dienų, iš kurių 30 – kasmetinės atostogos, o 10 – valstybinės išeiginės.

Suomija

Kartu su Brazilija ir Prancūzija, Suomija pirmauja pasaulyje apmokamų atostogų dienų skaičiumi, kuris siekia 40, iš kurių 30 – kasmetinės atostogos, o 10 – valstybinės išeiginės. Be to, tik 4 proc. Suomijos dirbančiųjų darbe praleidžia daugiau nei 50 valandų per savaitę, o tai svarbus sveiko balanso tarp darbo ir gyvenimo rodiklis.

Nyderlandai

EBPO pateiktais duomenimis, niekas nepraleidžia darbe tiek mažai laiko kaip olandai. Per metus darbuotojai dirba tik 1 378 valandas, kas sudaro 27,6 valandas per savaitę. Tačiau, kaip ir Vokietija, Olandija išlaiko sveiką BVP ir aukštą gyvenimo lygį, nepaisant mažesnio darbo valandų skaičiaus. Be to, jie turi 28 apmokamų atostogų dienas bei 16 savaičių apmokamas motinystės atostogas, kurių metu mokama 100 proc. atlyginimo. Lyg to dar būtų maža, dirbantiesiems Olandijoje siūlomos mokestinės nuolaidos papildomoms 26 neapmokamų motinystės atostogų savaitėms.

Norvegija

Norvegija pasaulyje pirmauja dėl dirbantiesiems suteikiamų vaiko priežiūros atostogų. Vienam iš tėvu skiriamos 47 savaitės vaiko priežiūros atostogų, per kurias mokama 100 proc. atlyginimo, arba 57 savaitės, per kurias mokama 80 proc. atlyginimo. 9 savaitės skiriamos motinai, 12 („tėčio kvota“) – tėvui, o likusias tėvai pasidalina pagal savarankiškai. Dirbantiesiems Norvegijoje taip pat skiriamos 35 dienos apmokamų atostogų per metus. Norvegijos BVP – stipriausias pasaulyje, todėl nekyla abejonių dėl jų elgesio teisingumo.

Danija

EBPO vertinimu, Danija užima pirmąją vietą pasaulyje pagal suteikiamą geriausią darbo ir gyvenimo balansą. Štai faktoriai, kurie tai užtikrina: net 52 savaitės apmokamų motinystės atostogų, 34 dienos apmokamų kasmetinių atostogų ir tik 4 proc. dirbančiųjų, kurie praleidžia darbe daugiau nei 50 valandų per savaitę. Be to, EBPO paskaičiavimais, net 16,31 valandų per dieną dirbantieji Danijoje skiria asmeninei priežiūrai.

Lietuva

Sunku patikėti, tačiau Lietuva – palanki šalis dirbantiesiems. Kartu su Brazilija, Lietuva siūlo didžiausią pasaulyje apmokamų atostogų dienų skaičių – 41 dieną („tik“ 28 – kasmetinės apmokamos atostogos, o 13 – valstybinės išeiginės). Be to, Lietuva pasižymi dosnumu, skirdama motinystės atostogas: tėvams skiriamos vienerių metų vaiko priežiūros atostogos, per kurias mokama 100 proc. atlyginimo, o jei tėvai renkasi dviejų metų atostogas, pirmaisiais metais mokama 70 proc. atlyginimo, o antraisiais – 40 proc.

Švedija

Švedija gerai žinoma dėl to, kad ši šalis dosniausia, suteikdama net 480 dienų (16 mėnesių) trunkančias apmokamas vaiko auginimo atostogas dirbantiesiems, iš kurių 60 dienų skiriama tėvui. Maža to, šios 480 dienos gali būti paskirstytos per pirmuosius aštuonerius vaiko gyvenimo metus taip, kaip jie nori. Švedija taip pat pasižymi dosnumu, skirdama 36 apmokamų atostogų dienas kasmet, dėl ko Švedija ir patenka į šalių sąrašą, kurias EBPO išrinko geriausiomis dėl darbo ir gyvenimo balanso.