Europos Komisija ir toliau laikosi savo žodžio – mažinti maksimalius tarptinklinius skambučių, žinučių ir mobiliojo interneto tarifus Europos sąjungos teritorijoje.

Nuo liepos  1 dienos išeinantys skambučiai keliaujantiems ES negalės kainuoti daugiau nei 79 centus už minutę, tuo tarpu priimti skambutį atsieis ne daugiau nei 21 centą už minutę – atitinkamai penktadaliu ir trečdaliu pigiau nei iki šiol. SMS žinutės atpigs ketvirtadaliu – nuo 33 centų iki 25 centų už vieną pranešimą.

Perpus atpigęs mobilusis internetas

Visgi ryškiausiai – beveik perpus – sumažės mobiliojo interneto kainos: nuo 1,88 lito iki 83 centų už vieną megabaitą duomenų.

Tad keliaujant po Europos Sąjungą bus galima pigiau naudotis žemėlapiais, žiūrėti vaizdo siužetus, tikrinti elektroninį paštą ar atnaujinti informaciją socialiniuose tinkluose. Tiesa, pastaroji suma yra vis dar gan aukšta, palyginus su šalies operatorių siūlomais tarifais – Lietuvoje vienas megabaitas kainuoja vidutiniškai apie kelis centus.

Alternatyvus operatorius

Be to, šiandien įsigalioja ir dar viena naujovė – Europos judriojo ryšio paslaugų teikėjai turėtų jums pasiūlyti kelionės laikotarpiui sudaryti atskirą tarptinklinio ryšio paslaugų sutartį su alternatyviu operatoriumi.

Kai įmanoma, turėtų būti suteikiama galimybė pasirinkti jūsų lankomos šalies paslaugų teikėją, kad galėtumėte dar pigiau naudotis mobiliuoju internetu. Tad palyginę siūlomų tarptinklinio ryšio paslaugų kainas, galėsite pasinaudoti patrauklesniais pasiūlymais.

ES pirmųjų veiksmų ėmėsi 2007 m., kai tarptinklinio ryšio mokesčiai buvo didžiausi – nuo 2007-ųjų iki 2014-ųjų tarptinklinio ryšio paslaugos atpigo 80–90 proc., o perduodamų duomenų apimtys padidėjo kelis šimtus kartų.

Galutinis tikslas - visiškai panaikinti tarptinklinius tarifus

Už skaitmeninę darbotvarkę atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes sakė: „Šią vasarą labai sumažėsiančios tarptinklinio duomenų perdavimo ryšio kainos – mums visiems svarbi permaina. Tačiau to nepakanka. Kam bendrojoje rinkoje iš viso reikalingi tarptinklinio ryšio mokesčiai?“

Tad galutinis EK tikslas yra nuo 2015-ųjų gruodžio visiškai panaikinti bet kokius tarptinklinius tarifus – nuo tada skambinti, rašyti žinutes ir naudotis mobiliuoju internetu bet kurioje ES šalyje turėtų kainuoti tiek pat, kaip ir Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)