Daugiausia klausimų rinkėjai pateikė ir aktyviausiai su jais bendravo kandidatai į Prezidento postą Zigmantas Balčytis (LSDP), Bronius Ropė (LVŽS) ir Artūras Zuokas (LICS). Dalia Grybauskaitė, nors ir gavo nemažai klausimų, nusprendė platformoje nedalyvauti. Pastebėtina, kad rinkėjai linkę bendrauti, t.y. užduoti klausimus, atsakantiems politikams.

Iš kandidatų į Europos Parlamentą aktyviausias buvo Gintaras Steponavičius (LRLS). Jis taip pat sutiko dalyvauti tiesioginėje elektroninėje diskusijoje su jaunimu. Nors elektronines diskusijas siūlyta rengti visoms į europarlamentą kandidatuojančioms partijoms, šį pasiūlymą, be liberalų sąjūdžio, priėmė tik socialdemokratai: antroji diskusija surengta su Juozu Bernatoniu (LSDP).

Pasak iniciatyvos narės Mortos Kazlauskaitės, „Platforma startavo likus mėnesiui iki rinkimų – prieš pat intensyviausią rinkiminės kampanijos metą. Nors susitikimuose politikai idėją palaikė ir entuziastingai sutiko dalyvauti, aktyvumas atsakinėjant į klausimus nebuvo didelis. Tačiau turint omenyje tai, kad ši idėja – visiškai nauja Lietuvoje, reikia suvokti, kad jai prigyti reikia laiko ir iš politikų, ir iš rinkėjų pusės. Mano nuomone, tiesioginis dialogas ir diskusija yra būtinas demokratijos elementas, kuris turi būti plėtojamas vystantis naujoms technologijoms."

Per vieną mėnesį nuo platformos paleidimo joje apsilankė per 4000 asmenų, trečdalis jų daugiau nei kartą ir 26 tūkst. kartų peržiūrėjo įvairius skyrius puslapio viduje. Europos Parlamento rinkimų puslapis sulaukė daugiau dėmesio nei Prezidento rinkimų puslapis, turbūt dėl rinkimų proceso sudėtingumo. Partijų puslapiuose lankytojams įdomiausi pasirodė liberalų ir konservatorių puslapiai.

Nepakankamas politikų aktyvumas patvirtina, kad jie nėra įpratę tiesiogiai bendrauti su rinkėjais. O pastarieji yra labiau linkę žvalgytis, nei tiesiogiai bendrauti su politikais. Todėl virtuali platforma – įrankis, galintis sustiprinti abipusį politikų ir piliečių bendravimą.

Lankytojų skaičiaus augimas vos prieš mėnesį pradėjusioje veikti virtualioje politikos stebėsenos platformoje rodo visuomenės poreikį dalyvauti politikoje. Ji sudarė galimybę žmonėms geriau susipažinti su kandidatais, jų požiūriais įvairiais klausimais bei programomis, o kandidatams – užmegzti tiesioginį kontaktą su rinkėjais.

Šiais rinkimais iniciatyvos veikla nesibaigia: platformoje bus stebimas išrinktųjų – Prezidento ir europarlamentarų – programų įgyvendinimas. Metų pabaigoje pradės veikti nauja stebėsenos erdvė, skirta Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimams: čia kalbėsimės su kandidatais, siekdami, kad renkama vietos valdžia labiau atitiktų žmonių interesus ir lūkesčius.

Parengė iniciatyvos "Žinau,ką renku" narė Regina Barbšytė