Čekijoje rinkėjai į balsavimo apylinkes jau antrą dieną; prie jų prisijungs Latvijos, Slovakijos ir Maltos piliečiai, o baigsis šie milžiniško masto rinkimai, besiritantys per 28 valstybes, Europos Sąjungoje sekmadienį.

Kai bedarbių Europos Sąjungoje skaičius siekia 26 milijonus, euroskeptikų ir dešiniųjų radikalų partijos, agituojančios prieš imigraciją ir Europos Sąjungą, susilaukia daugelio paramos.

Didžiojoje Britanijoje ir Olandijoje rinkimai vyko ketvirtadienį, bet rezultatai nebus skelbiami iki sekmadienio vėlyvo vakaro, kai bus suskaičiuoti balsai visose ES šalyse.

Prieš ES ir imigraciją pasisakanti Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partija (angl. santrumpa UKIP), vadovaujama Nigelo Farage'o, puikiai pasirodė vietinių tarybų rinkimuose, kurie vyko tą pačia dieną kaip ir Europarlamento rinkimai, ir tvirtina būsianti „rimta žaidėja“ ir Europos Parlamento rinkimuose.

Naujausios nuomonių apklausos rodė, kad kraštutinės dešiniosios partijos gali laimėti beveik 100 vietų 751 deputato asamblėjoje.

Tuo tarpu prieš Europos Sąjungą nusistačiusio olandų populisto Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) partija, regis, patyrė netikėtą nesėkmę Europos Parlamento rinkimuose, nors prognozuota, kad kraštutinių dešiniųjų politinės jėgos turėtų pasiekti reikšmingų laimėjimų.

G.Wilderso antiislamiška ultradešinioji partija „Už laisvę“ (PVV) ketvirtadienį surinko apie 12,2 proc.balsų, kaip rodo balsavusiųjų apklausa.