Pasinaudojus rinkimų kompasu taip pat galima palyginti svarbiausias Europos partijas ir partines sistemas – EUvox.eu pateikia 230 partijų pozicijas, tarp kurių septynios partijos iš Lietuvos.

Anot politologo dr. Mažvydo Jastramskio, tai unikali galimybė pamatyti, kaip bendrame Europos politiniame žemėlapyje atrodo mūsų politinės jėgos.

„Reikėtų pastebėti, kad partijos iš Lietuvos yra gana nuosaikios – nė vienoje dimensijų kombinacijoje Europos mastu neišsišokame. Matomas bendras polinkis link centro. Visgi lyginant pagal klasikines politinio konflikto dimensijas – ekonomiką ir socialinį liberalumą – Lietuvos partinė sistema gana aiškiai linkusi į kairę ir konservatyvumą, būtent čia susikoncentravusios keturios iš septynių tirtų partijų, nors tarp jų nėra socialdemokratų, konservatorių ir liberalų. Šiuo požiūriu Lietuvos žemėlapis labai skiriasi nuo kitos Baltijos šalies Estijos, kur tokią nišą užimančių partijų tiesiog nėra,“ – pažymi M. Jastramskis.

Daugiau ar mažiau Europos Sąjungos?

Reikšminga dalis rinkimų kompaso EUvox.eu klausimų yra susiję su ES. Tai leido tyrėjams palyginti partijų pozicijas ir sureitinguoti jas nuo euroskeptikų iki ES palaikančiųjų. Ištyrus 230 partijų matyti, kad daugiausiai eurointegracijos nepalaikančiųjų yra senosiose ES narėse.

Dauguma šių partijų apklausose užima aukštas pozicijas savo šalyse. Tuo tarpu labiausiai ES palaiko žaliųjų bei pietų Europos valstybių partijos. Politologai pažymi, kad toks partijų išsidėstymas yra labiau susijęs su jų ideologija nei kilmės šalimi. Pavyzdžiui, prieš imigraciją pasisakančios ir nacionalistinės partijos yra euroskeptikų pusėje. Tuo tarpu ideologiškai dažniau už ES pasisako žalieji, centro-kairės socialdemokratai bei kai kurios krikščionių demokratų partijos.

„Net ir mūsų sąlyginiai euroskeptikai „Tvarka ir teisingumas“ (EP jie priklauso euroskeptinių pažiūrų frakcijai „Laisvės ir demokratijos Europa“) yra gana nuosaiki ir reikšmingai skiriasi nuo tokių dešiniųjų radikalų, kaip pavyzdžiui, Prancūzijos Nacionalinis frontas ar Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partija.

„Tvarka ir teisingumas“ yra viena iš proeuropietiškiausių euroskeptikų šeimos partijų. O štai Lietuvos socialdemokratų partija yra viena euroskeptiškesnių Europos socialdemokratų partijų šeimoje (pastaroji nuosekliai pasisako už kuo daugiau Europos). Visos išnagrinėtos lietuviškos partijos mano, kad, apskritai imant, narystė Europos Sąjungoje Lietuvai buvo geras dalykas – tokią poziciją atmetančių partijų Estijoje yra viena.“ – pasakoja politologas.

Tinklapyje EUvox.eu atlikus politinių pažiūrų testą, parengtą pagal šalies ir ES aktualijas, galima keliais skirtingais būdais palyginti asmeninių ir pagrindinių EP rinkimuose dalyvaujančių partijų nuostatų panašumą: pamatyti procentinį nuostatų atitikimą, atsirinkti tuos klausimus, kurie labiausiai rūpi ir išmesti tuos, kurie neaktualūs, išnagrinėti asmenines ir partijų pozicijas trijų dimensijų erdvėje ir netgi palyginti pozicijas su kitais EUvox.eu naudotojais iš visos ES.

EUvox.eu rezultatai yra objektyvūs ir nešališki, nes partijų pozicijas kiekvienoje šalyje pateikė ne jų atstovai, bet nustatė ir užkodavo nepriklausomi ekspertai. Pavyzdžiui, Lietuvoje penki akademinės komandos nariai, naudodami viešai prieinamą informaciją – partijų programas, politikų pasisakymus ir kitus šaltinius – nustatė partijų pozicijas tam tikrais klausimais. Vėliau šie penki variantai buvo lyginami tarpusavyje ir diskutuojama tol, kol buvo pasiektas bendras sutarimas.