28-iose Europos Sąjungos valstybėse vyksiančiuose rinkimuose reikšmingų laimėjimų turėtų pasiekti partijos, kurios deklaruoja ryžtą iš vidaus išardyti Bendriją.

Balsavimas vyksta tokiu metu, kai Bendrija stengiasi sutvirtinti savo pozicijas po didžiulės finansų krizės ir ieško būdų padėti Ukrainai išbristi iš chaoso.

„Tikiu Europa, tačiau manau, kad esama gerokai per daug taisyklių, kurios ateina iš Briuselio“, - naujienų agentūrai AFP sakė Hagoje balsavusi 63 metų Margreet de Jonge, atkartodama daugelio europiečių požiūrį, kad ES tapo išpampusiu biurokratiniu aparatu.

Balsavimo apylinkės Nyderlanduose buvo atidarytos 5 val. 30 min. Grinvičo (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o Didžiojoje Britanijoje - 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku.

Kai sekmadienį nuo 21 val. Grinvičo (vidurnakčio Lietuvos) laiku bus pradėti skelbti rezultatai, euroskeptiškos partijos gali įsiveržti į lyderių pozicijas Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir Nyderlanduose.

Prieš imigrantus ir ES nusistačiusiai Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijai ( UKIP), vadovaujamai Nigelo Farage'o, bei populisto Geerto Wilderso antiislamiškai ultradešiniajai partijai "Už laisvę" ( PVV) šie rinkimai turėtų būti itin sėkmingi.

UKIP iškilimas sukrėtė britų politinį isteblišmentą - ši partija, neturinti nė vieno atstovo nacionaliniame parlamente, į Europarlamento rinkimus eina nedideliu atotrūkiu lenkdama pagrindinę opozicinę Leiboristų partiją, rodo viešosios nuomonės tyrimas, kurio rezultatus dienraštis „The Times“ paskelbė balsavimo rytą.

Buvęs finansų makleris N.Farage'as, mėgstantis bendrauti su žurnalistais alinėje, atmetė galimybę prisijungti prie G. Wilderso partijos ir Prancūzijos nacionalinio fronto (FN), vadovaujamo Marine Le Pen, kraštutinių dešiniųjų bloko.

G.Wildersas viliasi, kad UKIP visgi prisijungs prie bloko, tačiau N.Farage'as atsisako turėti reikalų su partijomis, kurias laiko antisemitinėmis.

Bedarbių balsai – euroskeptiškoms partijoms

Bendrijoje, kur darbo neturi iš viso 26 mln. žmonių, o tokiose šalyse kaip Graikija ir Ispanija daugiau nei pusę bedarbių sudaro jaunesni nei 25 metų gyventojai, euroskeptiškos ir kraštutinių dešiniųjų politinės partijos, pasitelkusios antieuropinę ir antiimigracinę retoriką, smarkiai padidino savo šalininkų gretas.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad euroskeptikams pavyko palenkti į savo pusę nepatenkintus rinkėjus, kurių dėka jie gali užsitikrinti beveik 100 vietų naujajame Europarlamente ir patrigubinti savo atstovų skaičių 751 deputatą turinčioje asamblėjoje.

„PollWatch2014“ tyrimas parodė, kad konservatoriai visoje Europoje nedideliu atotrūkiu lenkia savo varžovus socialistus. Remiantis tyrimo duomenimis, centro dešiniosios pakraipos Europos liaudies partija (EPP) turėtų gauti 217 vietų, o Socialistų ir demokratų pažangusis aljansas (S&D) – 201.

Tokiu atveju šių Europoje vyraujančių politinių srovių frakcijos naujajame Europarlamente liktų didžiausios, tačiau EPP deputatų skaičius sumažėtų (dabar jų yra 274), o S&D – kiek padidėtų (dabar yra 196).

UKIP atspindi paramos euroskeptiškoms politinėms jėgoms augimo tendenciją. Ši partija, dabartiniame Europarlamente turinti 13 atstovų, šiuose rinkimuose turėtų iškovoti gerokai daugiau vietų.

UKIP veikiausiai sėkmingai pasirodys ir vietos valdžios tarybų rinkimuose, kurie ketvirtadienį taip pat vyksta Didžiojoje Britanijoje.

Londono ekonomikos mokyklos Europos politikos profesorius Simonas Hixas agentūrai AFP sakė: „Šis balsavimas gali būti laikomas proveržio rinkimais, nes jie (UKIP) gali laimėti vietų ir balsų visose šalies vietovėse“.

Vis dėlto UKIP pasirengimas rinkimams nebuvo lengvas ir sklandus.

Praėjusią savaitę N.Farage'as buvo priverstas nuspausti stabdžius, kai interviu radijui pareiškė, kad jam būtų neramu gyventi rumunų kaimynystėje, o antradienį surengta „multikultūrinė gatvės šventė“, kurią UKIP organizavo siekdama paneigti kaltinimus rasizmu, virto farsu.

Į Londono priemiestyje vykusį renginį įsiveržė protestuotojai, o jame groti pakviesta Karibų plieninių būgnų grupė po penkių minučių nutraukė pasirodymą, kai atlikėjai suprato, kas yra jų užsakovai.

Nyderlanduose G.Wilderso partija tikisi laimėti šešias iš 26-ių šaliai skirtų vietų. Tačiau, priešingai nei N.Farage'as, PVV lyderis yra nacionalinio parlamento narys, todėl nesiekia vietos Briuselyje.

Prieštaringai vertinamas politikas, išsiskiriantis vešlia šviesiai dažytų plaukų šukuosena, vykdė energingą kampaniją, kurios metu žadėjo išvesti Nyderlandus iš ES ir atsisakyti euro.

Vis dėlto analitikai sako, kad apatija rinkimams, kuri jaučiama tarp olandų euroskeptikų, gali turėtų neigiamų padarinių PVV rezultatui.